Juudi grupeeringud on väljendanud oma viha arutu otsuse vastu paigaldada provokatiivne kuju piirkonda, kus tuhandetel juutidel tuli natsirežiimi ajal sundkorras elada, kirjutab Daily Mail.

Itaalia kunstnik Maurizio Cattelan aga õigustas end väitega, et kohe pärast kuju paigaldamist on käinud seda uudistamas väga paljud inimesed.

Kunstiteos asub Varssavi väikeses kangialuses ning seda on võimalik näha ainult läbi väikese puuväravasse puuritud avause.

Ekspositsiooni organisaatorid ütlevad, et kuju paigaldamise mõte on panna inimesi mõtlema kurjuse olemusest - samas on mõnede sõnul kuju paigaldatud liialt tundlikusse kohta.

Juudi inimõiguste kaitse organisatsiooni Simon Wiesenthali keskus nimetas kuju paigaldamist arutuks provokatsiooniks, mis rüvetab natside poolt tapetud juudiohvrite mälestust.

"Niipalju, kui asi puudutab juute, oli Hitleri ainus "palve" nad maamuna pealt pühkida," ütles organisatsiooni juht Efraim Zuroff.

Hoolimata juutide vastuseisust on paljud teised kiitnud kunstiteose emotsionaalset mõju.

Kuju vaatamas käinud 30-aastane jurist Zofia Jablonska ütles, et kujul oli tema jaoks küll suur emotsionaalne mõju, kuid see ei solvanud teda.

"Panna ta palvetama kohta, kus ta hiljem inimesi tapab - see on selle kuju jaoks ideaalne koht."

Sama arvab ka kaasaegse kunsti keskuse juht Fabio Cavallucci:

"Ei kuju autoril ega kellelgi teisel pole olnud mõttes kujuga juute solvata. Teos üritab näidata, et kõikjal meie ümber on peidetud kurjust."

Poola pearabi Michael Schudrich ütles, et tal pole samuti kuju vastu midagi.

Scuhudrich nõustus kunstniku mõttega, et provotseeriv kuju paneb inimesed kurjuse üle mõtlema.