Tüli põhjuseks oli Varssavi keskuses asuva basaaril kauplejate soovimatus vabastada oma müügipinnad, mille linnavõimud käskisid vabastada, teatab infoagentuur Reuters.   

Sajad kaubitsejad barrikadeerisid ennast puna-valgesse KDT hoonesse, kus nad on riideesemete, kingadega ja muuga kaubelnud juba alates 1989. aastast, mil kommunism Poolas kokku kukkus.

Ennast hoonesse sulgenud ärikad ei lubanud sisse ei turvamehi, korravalvureid ega ka Varssavi linnavalitsuse liikmeid.

Kaubitsejad kasutasid kümnete sissetungijate tõrjumiseks kive, tulekustuteid ja pisargaasi. Mitmed inimesed said selle tagajärjel kannatada. Eile õhtune vastasseis kestis kokku kolm tundi ja seda näitasid otse-eetris kolm Poola uudiskanalit.

Kaubitsejad laulsid Poola hümni ja karjusid appi. „Aidake meil päästa oma tööd! See on kogu meie elu," selgitas üks müüja, kelle sõnul on turutöö tema pere ainus sissetulek.

Vastavalt kohtuotsusele pidid kauplejad lahkuma oma müügipunktidest juba kolm päeva tagasi. Võimud soovivad turuhoonet demonteerida, et sinna ehitada kaasaegse kunsti muuseum.

Turg tahetakse viia üle uude hoonesse äärelinnas, mis valmib alles 2012. aastaks. Kuid kaubitsejad eelistavad asukohta Varssavi kesklinnas stalinistliku kultuuripalee kõrval.