„Tundmatu õhusõiduk näis olevat mõõtmetelt väike, umbes kohvri suurune, ja värvilt hõbedane,” öeldakse 2014. aasta 26. märtsi intsidenti kirjeldavas raportis, vahendab CNN.

Ühe kohtumise käigus möödusid mereväe hävituslennukid F/A-18 objektist 1000 jala (300 meetri) kauguselt, aga ei suutnud õhusõidukit kindlalt tuvastada, öeldakse raportis ning lisatakse, et piloot püüdis uuesti saada visuaalset kontakti selle õhusõidukiga, aga ei suutnud.

CNN sai eile oma valdusse mereväe ohutuskeskuse dokumendid, mis olid varem vaid „ametkondlikuks kasutamiseks”. Eelmisel kuul avaldas Pentagon kolm lühikest videot „tuvastamata õhunähtustest”.

Videod näitavad tundmatuid lendavaid objekte infrapunakaamerate vaateväljas kiiresti liikumas. Kahes videos väljendavad mereväe piloodid oma hämmastust objektide liikumise kiiruse üle. Üks hääl spekuleerib, et tegemist võib olla drooniga.

Värskelt avaldatud raportid jagavad seda arvamust, sest paljusid tundmatuid objekte nimetatakse „mehitamata õhusüsteemideks”, mis on Pentagoni ametlik nimetus lendava drooni kohta.

2013. aasta novembrist pärit juhtumiraporti järgi suutis F/A-18 piloot visuaalselt jälgida väikest õhusõidukit. Selle tiivaulatus oli umbes viis jalga (1,5 meetrit), see oli valget värvi ja muid erilisi tunnusjooni sellel ei olnud.

„Väikeste mõõtmete tõttu määratleti õhusõiduk mehitamata õhusüsteemina,” öeldakse raportis.

2013. aasta 27. juuni intsidendi raportis öeldakse, et õhusõiduk oli valget värvi ning umbes drooni või raketi suuruse ja kujuga.

Raportites öeldakse aga, et isegi kui tundmatuid lendavaid objekte peetakse droonideks, ei suutnud USA sõjavägi kindlaks teha, kes seda drooni juhtis, mis kujutas endast tõsist ohutus- ja julgeolekuprobleemi piirkonnas treeninglende teinud mereväe lennukitele. Tegemist oli suletud sõjaväe treeninglendude õhuruumiga Virginia osariigi idaranniku lähistel.

„Pärast lendu võttis kontrolliv agentuur ühendust arvukate kohalike mehitamata õhusüsteemide operaatoritega, aga ükski ei võtnud omaks, et teadis tundmatust õhusõidukist,” öeldakse novembrikuises raportis.

„Ma tunnen, et võib olla ainult aja küsimus kuni mõni meie F/A-18 tuvastamata mehitamata õhusüsteemiga õhus kokku põrkab,” hoiatas üks raporti autoritest.

Raportis öeldakse, et droonid kujutavad endast mitmeti õhus suuremat ohtu kui mehitatud õhusõidukid. Nad on sageli visuaalselt halvemini nähtavad ja paistavad halvemini ka radaril.

Peeti võimalikuks ka seda, et droone opereerib vastane nagu Venemaa või Hiina, et koguda informatsiooni USA sõjaliste operatsioonide kohta.

Pentagon on varem uurinud salvestusi õhus toimunud kohtumistest tundmatute objektidega osana nüüdseks lõpetatud salajasest programmist, mille algatas endine Nevada senaator Harry Reid. Programmi alustati 2007. ja see lõpetati 2012. aastal. Pentagoni väitel leiti siis, et on tähtsamaid asju, mis vajavad finantseeringut.

Salajase programmi endine juht Luis Elizondo ütles 2017. aastal CNN-ile, et tema isiklikult usub, et „on väga mõjuvaid tõendeid, et me ei pruugi üksi olla”.