„Siber õpetab,“ kommenteeris Hennala vastuvõtukeskuse juhataja Markku Heikkilä Yle Uutiste vahendusel.

Paukuv pakane on endiste kasarmute ümbruse vaikseks muutnud. Inimesed ei liigu ringi ega tao palli. Valdav enamus tulijatest teadis eelnevalt, et Soome talv on külm, aga osale tuli jäine ilm üllatusena.

Külmumist on siiski suudetud vältida, kuigi Hennalas on endiselt iga päev näha sandaalides liikujaid.

„Juhendame, näitame ja imestame. Me ei saa keelata inimestel sandaalides käimist. Laste riietamisse oleme sekkunud,“ ütles Heikkilä.

Kõige keerulisem on olnud selgeks teha, miks on põhjust kasutada sooje kingi ja sokke.

„Kui kellelgi on kingad jalas, ei ole sokke. Kui oled kogu elu käinud ilma kingadeta ja mitte kunagi lumes, on raske mõista, et paljast kingast ei piisa ja vaja on ka sokki. Aga nõu andes saavad inimesed aru küll,“ rääkis Heikkilä.

„Lastele on talv ja lumi õhinat tekitanud. Nad on iga päev väljas mäest alla laskmas. Vanemaid on pidanud juhendama, et paljast jopest ei piisa,“ jätkas Heikkilä.

Kõigele vastuvõtukeskuse töötajad mõelda ei suuda. Ka paljudele soome peredele tuttav kogemus tuli omal nahal läbi elada.

„Pidi ju selle keele laternaposti külge kinni lükkama ja kinni ta jäi. Nad said valusa keele, aga mitte tõsiseid vigastusi. Siis hakkas sõna ringi käima ja võeti õppust,“ jutustas Heikkilä.

Heikkilä sõnul ei ole keegi vastuvõtukeskuse elanikest varjupaigataotlust pakase tõttu tagasi võtnud. Soome immigratsiooniameti teatel on mõned Soomest lahkunud siiski maininud ühe põhjusena pettumist Soome ilmas.