Reporter Martin Schibbye ja fotograaf Johan Persson vahistati juulis, kui nad sisenesid koos rühmituse Ogadeni Rahvusliku Vabastusrinde (ONLF) võitlejatega Somaalia poolautonoomsest Puntlandist Ogadeni provintsi, vahendab BNS.

Nad mõisteti 27. detsembril süüdi Etioopiasse illegaalselt sisenemises ning mässurühmituse toetamises ja mõisteti 11 aastaks vangi.

Otsuse edasi kaebamise tähtaeg oli teisipäeval.

"Etioopias on pikk armuandmiste ja andestuse traditsioon ja me oleme otsustanud seda traditsiooni usaldada," kirjutasid Schibbye ja Persson lühikeses avalduses, mis jõudis Rootsi uudisteagentuuri TT kätte.

Kohtuotsus pälvis teravat kriitikat: selle mõistsid hukka Amnesty International, Piirideta Reporterid (RDF), Human Rights Watch, Euroopa Liit, Rootsi ajakirjanike liit ja Rahvusvaheline Pressiinstituut.

Rootsi palus nii Euroopa Liidu kui ka USA abi, et ajakirjanikud võimalikult kiiresti vabastataks.

Rootslased on tunnistanud, et puutusid sissirühmitusega kokku ning sisenesid Etioopiasse ebaseaduslikult, kuid ei võtnud omaks terrorismisüüdistusi, mille hulgas oli ka väide, et nad said relvade käsitsemise osas väljaõpet.

ONLF, mis on samuti "süütute ajakirjanike" vabastamist nõudnud, on võidelnud alates 1984. aastast Etioopia kaguosas Ogadeni piirkonna iseseisvuse eest.