Van Rompuy seostas vaenulikkust Euroopa Liidu vastu ja ideed, et riigid võiksid sellest välja astuda agressiivse natsionalismi taassünniga, kirjutab Daily Telegraph.

„Me peame koos võitlema uue euroskeptitsismi ohuga. See pole enam mõnede riikide monopol,” ütles Van Rompuy. „Igas liikmesriigis on inimesi, kes mõtlevad, et nende riik saab üleilmastuvas maailmas üksi hakkama. See on enam kui illusioon: see on vale.”

Van Rompuy ja teised Euroopa Liidu ametnikud on mures populistlike euroskeptiliste liikumiste levimise pärast Suurbritannias, Saksamaal ja Hollandis. Endine Belgia peaminister, kes määrati Euroopa Liidu nõukogu presidendiks eelmisel aastal, leiab, et uus rahvuslus põhineb hirmul.

„Euroopa suurim vaenlane tänapäeval on hirm. Hirm viib egoismini, egoism viib natsionalismini ja natsionalism viib sõjani,” ütles Van Rompuy. „Tänapäevane natsionalism ei ole sageli uhkus oma identiteedi üle, vaid negatiivne tunne teiste vastu. Meie liit on välja kasvanud koostöö-, lepitus- ja solidaarsustahtest.”