BuzzFeedi teatel kinnitas anonüümseks jääda sooviv ametnik väljaandele, et praeguseks mitmes Türgi väljaandes tsiteeritud dokument on autentne. Väidetavalt prokurör Mehmet Seli koostatud paberis süüdistatakse Erdoğani ja tema alluvaid katsetes Kurdistani Töölisparteiga (PKK) rahu sõlmida, mis dokumendi kohaselt tähendab koostööd terroristidega.

„Olemata ise terroriorganisatsiooni liikmed, abistasid nad terroriorganisatsiooni sellega, et võimaldasid neil enda valduses hoida raskerelvastust – raketiheitjaid, kuulipildujaid ja laskemoona –, ei võtnud olukorra parandamiseks midagi ette ja sillutasid teed relvastatud rünnakute korraldamiseks,“ kirjutatakse dokumendis. Lisaks presidendile on süüdistatavate nimekirjas ekspeaminister Ahmet Davutoğlu, endised asepeaministrid Beşir Atalay ja Yalçın Akdoğan ja veel kolm kõrget ametnikku.

Türgi ametnikud ja analüütikud kinnitasid BuzzFeedile, et dokumendi sõnastus viitab sellele, et autor on seotud Güleni liikumisega. „Gülenistid tundsid end PKK poolt ohustatuna, kuna PKK ründas riigi kaguosas nende koole ja ühiselamuid,“ ütles analüütik Mustafa Akyol. „Nad kardsid, et kui Erdoğan sõlmib PKK-ga rahu, siis satuvad liikumise huvid riigi kaguosas ohtu.“

2013. aastal õnnestus Erdoğanil PKK-ga relvarahu sõlmida, kuid 2015. aastal puhkesid kokkupõrked uuesti. Endine diplomaat Aydin Selcen väitis BuzzFeedile, et põhjuseks oli gülenistide provokatsioon. Üks konflikti käivitajateks oli kahe politseiniku mõrvamine Ceylanpınari linnas. Selceni sõnul ei meenutanud tapmise viis PKK tavalisi meetodeid. Väljaanne jätab samas märkimata, et PKK võttis tapmised omaks.

Kommentaar

Olgu dokument autentne või mitte, igatahes saadab selle lekitamine huvitava signaali. Pärast riigipöördekatset on spekuleeritud, et Türgi valitsus võib seda muu hulgas kasutada ettekäändena, et proovida taas kurdidega rahu sobitada. Sel juhul võiksid vaenupooled kokku leppida, et sõjategevuse puhkemine oli tingitud gülenistide provokatsioonidest - ja mitte näiteks Erdoğani soovist enne erakorralisi valimisi rahvas enda selja taha mobiliseerida.

Ühe näite sellisest arutluskäigust pakub anonüümne poliitkablogi North Caucaus Caucus, kus ennustatakse vaherahu peatset sõlmimist. Väidetavalt Washingtonis töötav blogija ennustab ühtlasi, et Türgi valitsus alustab peagi uuesti juurdlust 2011. aastal Iraagi piiri lähedal Roboksis toimunud õhurünnaku asjus, milles hukkus 34 kurdi tsiviilisikut. Lisaks meenutab blogi, et üks väidetavaid riigipöörajaid oli 2. armee juht Adem Hututi, kelle ülesandeks oli just kurdidega võitlemine.