Balkani uuriva ajakirjanduse keskuse (BIRN) ja organiseeritud kuritegevusest ja korruptsioonist teatamise projekti (OCCRP) ühine uurimine näitas, et viimase 13 kuu jooksul väljus Ida-Euroopast ja Balkanilt vähemalt 68 kaubalendu, mis vedasid Lähis-Ida riikidesse ja Türgisse relvi. See on ainult jäämäe veepealne tipp, kirjutab väljaanne Balkan Insight.

Alates Araabia kevade algusest on endine idablokk tarninud Lähis-Ida konfliktidesse relvi vähemalt 1,2 miljardi dollari väärtuses. Väljaanne märgib, et tegelikult on see arv ilmselt oluliselt suurem, kuna 2015-16. aasta kohta neil andmed puuduvad, relvakaubandus aga muutub järjest intensiivsemaks.

„Tõendid näitavad, et need relvad jõuavad süstemaatiliselt relvarühmituste kätte, keda süüdistatakse inimõiguste rängas rikkumises,“ ütles Amnesty Internationali relvaäri ekspert Patrick Wilcken ajakirjanike andmeid kommenteerides. „Sellisel juhul on need tarned illegaalsed, rikkudes ÜRO relvakaubanduse konventsiooni ja teisi rahvusvahelisi õigusakte.“
ISISe propagandavideo näitab Jugoslaavias toodetud mürske.

Ajakirjanike sõnul on tarnivateks riikideks Bosnia ja Hertsegoviina, Bulgaaria, Horvaatia, Tšehhi, Montenegro, Rumeenia, Serbia ja Slovakkia. 2013. aastast pärineva Saudi Araabia kaitseministeeriumi tellimuslehe järgi soetas riik üheainsa tellimusega 10 000 automaati AK-47, 18 500 raketi- ja granaadiheitjat, 300 tanki, 250 õhutõrjekahurit, 90 raketisüsteemi ja üle 364,5 miljoni ühiku laskemoona.

Kahe piirkonna vahelises kaubanduses on kõige enam relvi eksportinud Horvaatia. Peamiseks importijaks on Saudi Araabia, kellele järgnevad Jordaania, Araabia Ühendemiraadid ja Türgi. Juhtumisi on tegemist samade riikidega, kes relvastavad Jeemenis ja/või Süürias ši-iitide vastu võitlevaid sunniidi relvarühmitusi.
Sotsiaalmeedias avaldatud videote ja fotode järgi tuvastasid ajakirjanikud, et idabloki relvi kasutavad niihästi Lääne-sõbralik Vaba Süüria Armee kui ka islamistlikud relvarühmitused Jeemenis ja Süürias, nende seas ISIS, Ansar al-Sham ja Jabhat al-Nusra. Osa relvi on jõudnud ka Süüria valitsuse poolel võitlevate rühmituste kätte. Väljaanne toetab väiteid ka videomaterjaliga.
Jugoslaaviast pärinev mürsk Vaba Süüria Armee võitlejate käes

Näiteks ühes tänavu aprillist pärinevas videos näeb, kuidas Vaba Süüria Armee võitlejad kasutavad lahingus 2015. aastal toodetud Bulgaaria päritolu mürske. Tänavu mais üleslaetud videos näitavad ISISe võitlejad sõjasaagiks saadud mürske, mis on toodetud 1980.-tel Jugoslaavias. 2014. aasta juunist pärinevas videos näitavad kurdi võitlejad ISIS-e käest sõjasaagiks saadud Jugoslaavia raketiheitjaid.

Horvaatia, Tšehhi, Montenegro, Serbia ja Slovakkia valitsuse esindajad kinnitasid ajakirjanikele, et riigid täidavad kõiki rahvusvahelise relvakaubanduse nõudeid.