Demokraatide eelvalimisteperioodil peetud kõnes kritiseeris kandidaat Obama häälekalt otsust mitte peatada föderaalseaduse nimega Stafford Act kehtimine, mis nõuab, et kogukond, mida on tabanud katastroof, peab ise panustama kümne protsendi ulatuses saadavast föderaalabist, vahendab Fox News.

„Kui New York Citys juhtus 9/11, peatasid nad Stafford Acti. Ja see oli õige,“ ütles Obama Virginia osariigis Hamptoni ülikoolis. „Kui orkaan Andrew tabas Floridat, ütlesid inimesed: „Vaadake seda hävingut. Me ei oota, et te paneksite välja oma raha. Siin, siin on raha ülesehitustöödeks. Me ei oota, et te selle kokku kraabiksite, sest te olete osa Ameerika perekonnast.““

Seejärel väitis Obama, et New Orleansi koheldi teistmoodi ning viitas sellele, et põhjuseks oli linna peamiselt must elanikkond.

„Mis toimub New Orleansis? Kus on teie dollarid? Kus on teie Stafford Acti raha?“ küsis Obama. „See on arusaamatu. See ütleb mulle, et inimestest New Orleansis ei hooli nad nii palju.“

Meediaväljaanded kajastasid siis Obama kõnet, kuid Daily Calleri teatel näitab video kõne osi, mida pole varem kunagi avalikustatud. Nüüd avaldas Daily Caller enese väitel täisversiooni.

2007. aasta jaanuaris, ligi poolteist aastat pärast orkaan Katrinat, oli USA föderaalvalitsus katastroofi tagajärgede likvideerimiseks eraldanud 110 miljardit dollarit.

Obama kõne ajal oli siiski veel poleemikat föderaalvalitsuse reageerimise teemal Stafford Acti järgi, mis reguleerib katastroofide tagajärgede likvideerimist. Föderaalne eriolukordade agentuur FEMA ei soovinud kohaliku kümne protsendi nõuet peatada, nagu tegi 2001. aasta 11. septembri rünnakute ja teiste orkaanide puhul.

„Üks põhjus FEMA vastumeelsusele kümne protsendi nõudest loobumisele New Orleansis oli mure korruptsiooni pärast,“ teatas poliitiliste ja majanduslike uuringute ühendatud keskus 2008. aastal avaldatud raportis katastroofi tagajärgede likvideerimise kohta.

Raport märkis ka, et tollane Louisiana osariigi kuberner Kathleen Blanco nõudis 2007. aasta alguses föderaalseadust, mis oleks kümne protsendi nõude kõrvaldanud. Kongressi esindajatekojas läks seaduseelnõu läbi, kuid senatis jäi see seisma ja president George W. Bush lubas selle vetostada.

Täielik video Obama 2007. aasta kõnest, mis ilmus pinnale vaevalt kuu enne presidendivalimisi ja õhtul enne Obama esimest debatti vabariiklaste kandidaadi Mitt Romneyga, võib raskendada Obama jõupingutusi vältida poliitiliselt ohtlikku debatti rassiküsimuste üle, mille lõksu ta 2008. aasta kampaania ajal osaliselt sattus. Neli aastat tagasi näidati videoid, milles tegi vastuolulisi avaldusi Obama tuline pastor, reverend Jeremiah Wright.

Obama kaitses alguses Wrighti, kuid oli lõpuks sunnitud ta avalikult hukka mõistma.

Wright osales teadetekohaselt 2007. aasta üritusel Hamptoni ülikoolis ning Daily Calleri avaldatud videos nimetab Obama Wrighti „oma pastoriks, meheks, kes talub mind, annab mulle nõu, kuulab minu naist minu üle kurtmas. Ta on sõber ja suur juht. Mitte ainult Chicagos, vaid üle kogu maa“.