Neli ministrit suutsid kokku leppida üleskutses kõigile osapooltele vaenutegevuse lõpetamiseks ja raskerelvastuse tagasitõmbamiseks septembris Minskis kokku lepitud eraldusjoonelt, vahendab AFP.

„Ma ei ütle, et me nägime läbimurret, aga ma arvan, et me nägime täna käegakatsutavat edasiliikumist,“ ütles Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier ja lisas, et lähipäevad peavad näitama, kas sõjatandril toimub mingeid muutusi.

Steinmeieri sõnul oli peamine saavutus see, et kõik pooled nõustusid, et Minskis kokku lepitud eraldusjoon peab tõepoolest olema raskerelvastuse tagasitõmbamise alus mõlemal poolel.

Steinmeier ütles, et läbirääkimised panid proovile kõigi osavõtjate kannatlikkuse. Lisaks Steinmeierile osalesid Venemaalt Sergei Lavrov, kes lahkus esimesena, Ukrainast Pavlo Klimkin ja Prantsusmaalt Laurent Fabius.

Ministrite sõnul peab enne loodetavat Astana rahutippkohtumist toimuma käegakatsutav edasiliikumine Minski kokkulepete elluviimisel, sealhulgas peab kehtima reaalne relvarahu ja olema kokku lepitud humanitaarabi toimetamine piirkonda.