Venemaa kõrgeim sõjaväelane Makarov ütles teisipäeval Soomes visiidil viibides, et Soome ei peaks NATO liikmestaatust igatsema, vaid pigem tihendama koostööd Venemaaga, teatab YLE Uutiset.

Soini arvas, et Vene kindrali avalduse taga on mitmeid põhjuseid.

„Venemaa on muuhulgas raskustes oma Süüria-poliitikaga. Lisaks sellele on mitmel pool tema piiridel rahutu. Venemaal on vaja selliseid õhuaknaid, millega juhitakse tähelepanu kõrvale ka nendelt halbadelt asjadelt,“ ütles Soini.

Soini arvates tasub jälgida, kas Makarovi jutt jääb ühekordseks torkeks või on see mingi pikaaegsema nähtuse algus.

Soini sõnul ei ole Soome ohustanud Venemaa julgeolekut ega ohusta ka edaspidi. Soome kaitseb oma maad nüüd ja tulevikus, nagu seda peabki tegema.

Makarov asetas ka kahtluse alla Soome õiguse korraldada sõjaväeõppusi Ida-Soome sõjaväeläänis.

„Soome korraldab oma sõjaväeõppusi iseseisvalt, kus tahab, ka Ida-Soomes,“ kuulutas Soini.

Soome parlamendi väliskomisjoni aseesimees Pertti Salolainen peab Makarovi avaldusi märgiks Venemaa välispoliitika teravnemise kohta.

„Paistab nii, et Venemaa tahab nüüd tagasi tuua halli tsooni mõiste ja lükata Soomegi taas sellesse halli tsooni, kus Venemaa võib dikteerida, kuidas seal peab käituma,“ ütles Salolainen.

Salolainen usub, et Makarov ei rääkinud omal initsiatiivil.

„Pean väga kummaliseks, kui nii kõrgetasemeline isik ei oleks mingil viisil seda kõnet enne kooskõlastanud. Ilmselt peegeldab see taaskord presidendiks saanud Putini liini, et välispoliitikat teravdatakse,“ arvas Salolainen.