Lõplikke ametlikke tulemusi on oodata hiljem täna, vahendab Poola Raadio.

Valimisaktiivus oli valimiskomisjoni teatel 68,12%.

Analüütikud usuvad, et Duda napp võit vaidlustatakse kohtus.

„Ma arvan, et tuleb kindlasti valimisalaseid proteste ja ma arvan, et kogu asi jõuab lõpuks ülemkohtusse,” kommenteeris Varssavi ülikooli politoloog Anna Materska-Sosnowska AFP-le.

Duda kuulutas end juba varem eilsete presidendivalimistel järel võitjaks, ent tema vastaskandidaadiks olnud Trzaskowski keeldus alguses lüüasaamist aktsepteerimast.

CNNi teatel kutsus Duda Trzaskowskit pühapäeva õhtul presidendilossi "kätt suruma". Trzaskowski tänas Twitteris Dudat kutse eest, kuid lisas: "Arvan, et kõige sobivam aeg saabub pärast valimistulemuste väljakuulutamist."

Parempoolse tsentristliku opositsioonipartei Kodanikeplatvormi (PO) kandidaat Trzaskowski ütles pühapäevasel meeleavaldusel Poola pealinnas, et valimised olid ennustatult tasavägised, kuid kui kord hääled saavad loetud, "olen kindel, et võidame".

Sama kinnitas eile enda kohta ka president Duda, esinedes valitseva partei Õigus ja Õiglus (PiS) meeleavaldusel Pultuskis. "Tänan kõiki kaaskodanikke poolakaid, kes minu poolt hääletasid. Tahan teid kogu südamest tänada, sest see valimisaktiivsus näitab, kui palju te meie riigist hoolite," ütles ta.

Riikliku televisiooni TVP tellitud lävepakuküsitluse kohaselt kogus Duda pühapäeval 50,4% häältest ning Trzaskowski 49,6%. Sama küsitluse järgi ulatus valimisaktiivsus 68,9%ni, mis on viimase veerandsajandi kõrgeim tase.

Kui Andrzej Duda võidab, näeb rahvuskonservatiivne PiS seda heakskiiduna oma populistlikule poliitikale, mida nad on järginud pärast võimuletulekut 2015. aastal.

Kampaaniate ajal püüdis Duda mobiliseerida oma konservatiivsemat, suuresti maapiirkondades elavat toetajaskonda üleskutsetega traditsioonilistele katoliiklikele väärtustele ja lubadusega säilitada populaarne sotsiaalhoolekandepoliitika, näiteks lapsetoetus ja madalam pensioniiga.