USA võimud tegid viiele Valgevene diplomaadile ja saadikule ettekirjutuse lahkuda 16. maiks riigist, teatab BBC News. Riigidepartemangu samm on vastuseks Minski otsusele saata 72 tunni jooksul Valgevenest välja 10 USA diplomaati.

Ameerika Ühendriikide saatkond Minskis lõpetab oma tegevuse juba täna, teatasid anonüümseks jääda soovinud USA riigidepartemangu esindajad.

Valgevene välisministeerium andis kolmapäeval USA ajutisele asjurile üle nimekirja Ameerika diplomaatidest, kes on kuulutatud persona non grata’ks. Samuti informeeriti asjurit faktist, et 30. aprilliks on Valgevene Washingtoni töötajate arvu vähendatud kuue inimeseni.

Kuna Ameerika pool keeldus samal moel vähendada oma saatkonnas töötavate inimeste arvu, siis Minsk otsustas koostada oma nimekirja „üleliigsetest” diplomaatidest.

Ameerika Ühendriigid kehtestasid 2007. aasta lõpul Valgevene riiklikule kompaniile Belneftehim sanktsioonid, mis saidki praeguse USA-Valgevene diplomaatilise konflikti põhjuseks. Ametlik Minsk reageeris sanktsioonide kehtestamisele valuliselt ja president Aljaksandr Lukašenka lubas USA suursaadiku Karen Stewarti riigist „välja heita”.

Seejärel hakkas Valgevene välisministeerium nõudma USA Minskis resideeruvate diplomaatide arvu vähendamist. Kokku pöördus ministeerium kolm korda oma nõudmisega ameeriklaste poole, viimati aprilli alguses.