Valgevene riigitelevisioon avaldas täna telefonivestluse, mis Lukašenka väitel tõestab, et lääne informatsioon Navalnõiga juhtunu kohta on võltsing. „Mingit Navalnõi mürgitamist ei ole olnud,” kuulutas Lukašenka neljapäeval Venemaa peaminister Mihhail Mišustinile. Täna avaldatud telefonivestlus aga pigem tõstatab küsimusi, kui annab neile vastuse, märgib Ilta-Sanomat.

Vastavalt Venemaal ja Valgevenes kasutatavale tavale dubleeritakse helilint vene keelde, jättes taustaks algupärase ingliskeelse kõne. Helilinti on aga sedapuhku töödeldud nii, et algset kõnet kuuleb taustal ainult osaliselt või üldse mitte, mistõttu on venekeelse tõlke õigsust võimatu hinnata.

Telefonivestluses kõnelevad “Mike Varssavist” ja “Nick Berliinist”. Viisakuste vahetamise järel suunduvad mehed otse asja juurde, asudes rääkima Navalnõist, Venemaast ja Valgevenest, kui ühtäkki mõistetakse, et neid võidakse pealt kuulata, ja kõne katkestatakse lubadusega rääkida üksikasjadest silmast silma.

Alljärgnevalt vestluse väidetav sisu:

Varssavi: Hallo! Tere päevast, Nick! Kuidas meil läheb?

Berliin: Kõik näib kulgevat plaanipäraselt. Navalnõi materjalid on valmis. Need antakse kantsleri administratsioonile. Ootame tema (Merkeli) avaldust.

Varssavi: Kas mürgitamine on leidnud kinnitust?

Berliin: Kuule, Mike, antud juhul pole see nii tähtis... Käimas on sõda ja sõjas on kõik meetodid lubatud.

Varssavi: Olen nõus. Putini soov oma nina Valgevenesse toppida tuleb likvideerida. Kõige tõhusam on uputada ta Venemaa probleemidesse ja sellest piisab! Kõige selle kõrval on neil peatselt valimised, Venemaa piirkondlikud valimised (13. septembril).

Berliin: Seda me siin teeme. Kuidas teil Valgevenes läheb?

Varssavi: Kui aus olla, siis mitte eriti hästi. President Lukašenka on osutunud kõvaks pähkliks. Nad on professionaalsed ja organiseeritud, ametnikud ja sõdurid on presidendile lojaalsed. Me töötame endiselt. Rohkem räägime, kui kohtume, mitte telefoni teel.

Berliin: Jah, jah, ma saan aru. Näeme siis, nägemist.

Varssavi: Nägemist.


Ilta-Sanomat märgib, et inimesed on venekeelses ühismeedias lindistusele reageerinud seda naeruvääristades. Kõnet on muu hulgas kirjeldatud kui "meistriteost" ja paljud on öelnud, et said tänu sellele hea kõhutäie naerda.

Ühismeedias on ühtlasi kahtlustatud, et lindistusel kõnelevad kuulsad Vene vembumehed Vovan ja Lexus, kes on suutnud aastate jooksul oma tüngakõnedega haneks tõmmata rikkaid ja võimukaid inimesi üle maailma.

Venemaa riiklik uudisteagentuur Ria Novosti avaldas siiski artikli, milles Vladimir Kuznetsov (Vovan) ja Aleksei Stoljarov (Lexus) eitavad, et nemad on kõnealuse lindistuse taga. "Meil pole sellega mingit pistmist," kinnitas Kuznetsov Ria Novostile.

Lääne meedia hinnangul on tegemist ilmselge võltsinguga.