Kuigi suurem hulk Vene gaasi läheb Euroopasse läbi Ukraina, tekitab Vene-Valgevene gaasitüli Euroopas hirmu, et keset talve jäävad miljonid inimesed taas gaasita, nagu juhtus aasta tagasi Vene-Ukraina gaasitülis, teatab The Telegraph.

Venemaa gaasimonopol on asunud ägedalt suruma Valgevenet hinnatõusuks, soovides järeleandmiste eest enda omandusse Valgevene riiklikku gaasikompaniid Beltransgaz. Firmale kuuluvad transiiditorud läände.

Umbes viiendik Venemaa gaasist liigub läände läbi Valgevene, juhul, kui pooled ei saavuta pühapäevaks kokkulepet, tekib reaalne oht, et see gaas ei jõua enam Euroopasse.

Peale läbirääkimiste ummikusse jooksmist Moskvas teatas Valgevene asepeaminister Vladimir Semalško, et riik on tugeval läbirääkimistepositsioonil, kuna kontrollib Venemaa transiiti läände. „Me oleme vastastikku sõltuvad. Meil ei ole lepingut gaasitarnete kohta ja neil ei ole lepingut gaasi transiidi kohta, mis on 22 protsenti Gazpromi ekspordist.”

Gazpromi esindaja Sergei Kuprianov ütles, et see aeg, kui subsideeriti endise Nõukogude Liidu riikidele gaasi, on läbi ning „Jõuluvana ei anna enam Valgevene juhtkonnale sellist kingitust.”

Gazprom soovib tõsta Vene gaasi hinda praeguselt 47 dollarilt kuupmeetrilt 105-le. Tasumine toimuks osaliselt Beltransgazi aktsiatega. Hind on ikkagi tunduvalt madalam kui Euroopasse müüdava gaasi oma, mis on 265 dollari peal. Venemaa alustas kauplemist 200 dollari pealt. Eelmisel nädalal leppis Gruusia 235 dollari suuruse gaasihinnaga, varem maksis Gruusia 110.

Vene leht Kommersant kirjutab, et gaasihinna abil kavatseb Moskva sundida Valgevenet endaga lõpuks liituma, tehes seda Kremli tingimustel. Valgevene saaks jätkata odava gaasi tarbimist, kui president Aleksander Lukašenko lepib Moskvast esitatud „integratsiooni tingimustega”. Kremli sooviks on, et integratsiooniküsimuses korraldataks Valgevenes järgmise aasta kevadel rahvahääletus.

Analüütikute sõnul on oht Euroopa gaasitarnetele tõsine, kuigi selle mõju oleks väiksem, kui eelmisel aastal Ukraina gaasitüli ajal tekkinud gaasikatkestuste ajal.