Laupäeval purunes kosmosesüstik Columbia Maa atmosfääri sisenedes ja kukkus 16 minutit enne plaanitud maandumist tuhande tükina Texase osariiki. Kõik seitse astronauti said surma.

Valge Maja pressiesindaja Ari Fleischer ütles, et Bush ei näinud kirja, mille saatis talle 2002. aasta 25. augustil endine NASA turvainsener Don Nelson. “Järjekordse katastroofilise süstikuõnnetuse ärahoidmiseks on vaja teie sekkumist,” kirjutas Nelson.

Ta viitas arvukatele väiksematele ohutusnõuete rikkumistele ja muuhulgas 2000. aasta inspektsioonile Columbial, mille käigus leiti elektrijuhtmestikus 3500 defekti. NASA peainspektori 2002. aasta raportis leiti, et süstiku turvaprogrammis on puudujääke, osutas Nelson oma kirjas.

“Meie astronautide elusid ja kosmoseprogrammi tulevikku ei tohi ignoreerida,” manitses ta ja soovitas Bushil kärpida süstiku meeskonda neljaliikmeliseks, kuni ehitatakse päästekapsel.

Valge Maja teadusnõunik John Marburger vastas 4. detsembril Nelsoni kirjale, öeldes, et tema büroo arutas kirjas väljendatud muresid NASA ametnikega. “NASA omistab ohutusele suurt tähtsust ning on sisse seadnud turvalisuse suurendamise programmi, vähendada meie süstikumeeskondade riski,” seisis kirjas.

“Nende diskussioonide põhjal ei pea ma kohaseks, et president kehtestaks praegu kosmosesüstikute lendudele moratooriumi,” lisas Marburger.

Fleischer ütles pühapäeval, et päästekapsel ei oleks Columbia astronaute päästnud.