“USA ammendas kõik seaduslikud ja usutavad võimalused asja rahumeelseks lahendamiseks Iraagiga. Saddam Husseinil oli piisavalt võimalust nõudmistele järele anda,” ütles Valge Maja esindaja Scott McClellan ajakirjanikele.

Ta keeldus täpsustamast, kas president George W. Bush teadis Iraagi väidetavast pakkumisest desarmeeruda ja välja anda juhtiv al Qaeda liige, kes olevat Iraagis vahi all olnud.

Telekanal ABC News teatas kolmapäeval, et mainekas liibanoni päritolu USA ärimees Imad Hage püüdis edasi anda Iraagi pakkumist alustada sissetungi ärahoidmiseks läbirääkimisi. Hage olevat vahendanud USA kaitsepoliitikat nõustava komisjoni endisele esimehele ja Pentagoni nõustajale Richard Perle’ile Iraagi luurejuhi Tahir Habbushi ettepanekut, et Iraak võib desarmeeruda ning välja anda al Qaeda juhtliikme.

Perle olevat olnud valmis Iraagi ametnikega kohtuma ja ettepanekut arutama, kuid Luurekeskagentuur (CIA) keelas selle ära.

Bushi peamiseks sõjaõigustuseks oli, et Iraak polnud täitnud ÜRO desarmeerumisnõudmisi, kuid Hage sõnul kinnitas Habbush, et Iraagil pole massihävitusrelvi ja Bagdad on valmis inspektoritele “kõike avaldama”.

Ühendriikide ametnike väitel oli tegu vaid ühega paljudest kontaktidest sõja vältimiseks ning seda ei maksa üle tähtsustada.

“Sõjaeelsel ajal oli palju erinevaid inimesi, kes saatsid signaale, et mõned iraaklased võivad olla huvitatud läbirääkimistest. Sellised signaalid tulid arvukatelt välismaa luureteenistustelt, teistelt valitsustelt, kolmandatelt pooltelt, šarlatanidelt ja sõltumatutelt tegelastelt,” loetles üks USA ametnik.

Ta lisas, et kõiki vähegi võimalikuna tundunud algatusi uuriti.