Trumpi advokaadid saatsid esindajatekoja liidritele pika kirja, milles andsid teada Valge Maja keeldumisest osaleda juurdluses, millele andis tõuke vilepuhuja kaebuse avaldamine eelmisel nädalal presidendi poliitiliste teenete nõudmise kohta Ukrainalt, vahendab Associated Press.

„Võttes arvesse, et teie juurdlusel puudub igasugune seaduslik põhiseaduslik alus, igasugune õigluse teesklus või isegi kõige elementaarsem reeglipärase protsessi kaitse, ei saa täitesaatvalt võimult oodata selles osalemist,” kirjutas Valge Maja advokaat Pat Cipollone.

See tähendab, et täiendavaid tunnistajaid administratsiooni haldusalast ei lubata kongressi ette tunnistusi andma ega anta välja ka dokumente, ütles kõrgetasemeline ametnik.

Esindajatekoja luurekomitee esimees Adam Schiff kirjutas vastuseks Twitteris, et Trumpi keeldumine juurdlusega koostöö tegemisest annab märku suhtumisest, et president on seadusest kõrgemal.

Esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi on kinnitanud, et esindajatekoja kontroll täidesaatva võimu üle on põhiseaduse järgi selgelt reeglite piires.

„Härra president, te ei ole seadusest kõrgemal,” ütles Pelosi eile õhtul. „Teid võetakse vastutusele.”

USA põhiseadus sätestab, et esindajatekojal tagandamisealase uurimise ainuõigus ja senatil on tagandamiskohtuprotsessi läbiviimise ainuõigus. Põhiseaduse järgi saab presidendi riigireetmise, altkäemaksuvõtmise või muude raskete kuritegude eest ametist kõrvaldada, kui seda toetab senati hääletusel kaks kolmandikku liikmetest. Eriti rohkem juhiseid põhiseaduses tagandamise kohta ei ole.

Trump ise on jäänud kindlaks samale ohvriretoorikale, mida on kasutanud üle aasta.

„Inimesed saavad aru, et see on pettus. See on petuskeem. See on nõiajaht,” ütles Trump esmaspäeval. „Ma arvan, et see teeb mul oma töö tegemise raskemaks. Aga ma teen oma tööd ja ma teen seda paremini kui keegi teine on teinud esimesed kaks ja pool aastat.”

Eile blokeeris Trump USA saadiku Euroopa Liidu juures Gordon Sondlandi tunnistuste andmise kinniste uste taga presidendi ajaajamise kohta Ukrainaga.

Sondlandi advokaat Robert Luskin ütles, et tema klient oli üdini pettunud, et ei saanud tunnistusi anda. Schiff ütles, et see on järjekordne tugev tõend selle kohta, et Trump ja välisminister Mike Pompeo takistavad kongressi tööd, mis ainult õigustab veelgi tagandamisprotsessi.

Pelosi ütles, et tunnistaja ütluste andmise tõkestamine oli presidendi poolt juba iseenesest võimu kuritarvitamine.