Valge Maja kõrged ametnikud lubasid kolmapäeval kongressi võtmetähtsusega liikmetele esitada erakorraliste kulude paketi “pigem varem kui hiljem”, tõenäoliselt enne president George W. Bushi osalemist ÜRO Peaassamblee istungil 23. septembril.

“Ausalt öeldes ei ole meil aega pikemalt oodata,” ütles esindajatekoja välisabi alamkomitee esimees, vabariiklane James Kolbe uudistekanalile Fox News.

Valge Maja taotlus on administratsiooni oluline kursimuutus, kuna valitsus ei kavatsenud paluda kongressilt Iraagi operatsiooni toetamiseks täiendavalt raha enne selle aasta lõppu.

“Me peame tegema seda nüüd. Nad (ametnikud) panevad numbreid paika,” ütles Lõuna-Carolina senaator Lindsey Grahan peale kohtumisi Valges Majas.

Bushi administratsioon ei soovinud Iraagi paketi mahust rääkida, rõhutades, et otsuseid pole veel langetatud.

“Me ikka veel hindame vajadusi ning kuulame (tsiviilhaldur Paul) Bremerit ja armee komandöre, millised on konkreetsed vajadused,” ütles Valge Maja esindaja Scott McClellan.

Esindajatekoja rahaeralduskomisjoni esimees Bill Young ütles, et kolmapäeval Valges Majas toimunud kohtumisel ei arutatud konkreetseid arve, kuid 65 miljardit dollarit on “tõenäoliselt täpne” suurusjärk.

Allikate teatel uurib administratsioon erinevaid rahastamise võimalusi.

Valge Maja soovib Pentagonile 55 miljardit dollarit sõjalisteks operatsioonideks Iraagis ja mujal. Ülesehitustööde rahastamiseks kavatsetakse taotleda 10 miljardit dollarit. USA rahvusvahelise arengu agentuur saaks viimasest summast 2,7 miljardit.

Ülesehituspakett hõlmab ka miljardi dollari eraldamise Afganistanile, mis sarnaselt Iraagiga vaevleb sõjajärgse vägivalla haardes.

Kongressi ametnike sõnul peegeldab kavandatav rahataotlus Valge Maja ja kongressi kasvavat muret vägivalla kasvu ja ülesehitustööde aegluse üle.