Valge Maja märkas viga kiiresti ja andis kohe välja parandatud nimekirja, milles seda isikut enam ei olnud. Esialgses nimekirjas nimetati seda isikut Kabuli jaamaülemaks (Chief of Station), mis tähendab CIA keeles kõige kõrgema taseme spiooni riigis, teatab ajaleht Washington Post.

Seda, et välismaal töötava CIA ametniku kattevari paljastatakse tema enda valitsuse poolt, juhtub harva. Ainus teine hiljutine juhtum leidis aset märkimisväärselt teistsugustel asjaoludel, kui CIA endine töötaja Valerie Plame paljastati, sest George W. Bushi administratsiooni ametnikud tahtsid tema meest diskrediteerida kriitika eest Iraagi sõtta mineku suhtes.

Washington Post ei avalda CIA Kabuli jaamaülema nime Obama administratsiooni ametnike nõudmisel. Nad hoiatasid, et ametnik ja tema perekond võivad ohtu sattuda, kui nimi avaldatakse. CIA ja Valge Maja keeldusid kommentaarist.

CIA esindaja oli 15 USA kõrge riigiametniku hulgas, kes võtsid osa sõjalisest briifingust Bagrami õhujõudude baasis Kabulist põhjas. USA sõjaväe ametnikud edastasid osavõtnute nimekirja Valge Maja pressibüroole.

Nimekirja levitati e-posti teel ajakirjanike hulgas, kes sõitsid koos Obamaga Afganistani, ning saadeti veel edasi, kui see lisati sündmuse kokkuvõttesse ehk pool report'i, mis on mõeldud jagamiseks teiste uudisteorganisatsioonidega, sealhulgas välismeediaga, mis reisist osa ei võtnud.

Antud juhul koostas pool report'i Washington Posti Valge Maja büroo ülem Scott Wilson, kes kopeeris selle Valge Maja pressiametnike e-kirjast. Ta saatis pool report'i pressiametnikele, kes siis jagasid seda enam kui 6000 adressaadiga.

Wilson ütles, et märkas pärast pool report'i edasi saatmist ebaharilikku viidet CIA jaamaülemale ja küsis Valge Maja pressiametnikelt Afganistanis, kas selle nime nimekirja kandmine oli kavatsuslik.

Valge Maja kõrgemad ametnikud mõistsid, et tegemist on veaga ja kiirustasid avaldama uut nimekirja ilma CIA mehe nimeta. Veast oli aga juba teatatud Twitteris, tõsi küll, ilma nime mainimata.

Pole teada, kas see prohmakas sunnib CIA-d töötaja Afganistanist ära tooma. Agentuuri ühe suurema välisosakonna tippohvitserina, kelle alluvuses on sadu töötajaid, on Kabuli jaamaülem tõenäoliselt niigi teada Afganistani valitsuse kõrgematele ametnikele.