Alates kolmapäevast tuntakse suurt muret võimaliku vastasseisu pärast Süüria suure liitlase Venemaa ja lääneriikide vahel pärast seda, kui Trump teatas Twitteris, et raketid on tulemas, vahendab Reuters.

Trump pehmendas seda avaldust eile ning kuigi ta konsulteeris liitlaste Suurbritannia ja Prantsusmaaga, kes võivad USA juhitud rünnakutega Süürias ühineda, olid olemas märgid jõupingutuste kohta kriisi kontrolli alt väljumine ära hoida.

Trump kirjutas eile Twitteris, et ta ei ole öelnud, millal rünnak Süürias aset leiab ning see võib toimuda „väga varsti või üldse mitte nii varsti”. See võis viidata sellele, et rünnak ei pruugi olla nii peatne, kui ta näis viitavat päev varem.

Hiljem kohtus Trump oma rahvusliku julgeoleku meeskonnaga ning Valge Maja teatas, et mingit lõplikku otsust rünnaku kohta Süürias ei ole tehtud.

„Me jätkame luureandmete hindamist ja osaleme suhtluses oma partnerite ja liitlastega,” teatas Valge Maja.

Trump rääkis eile Suurbritannia peaministri Theresa Mayga „vajadusest ühise vastuse järele Süüria keemiarelvade kasutamisele”, teatas Valge Maja.

May büroo teatas, et lepiti kokku vajaduses hoida ära edasised sellised rünnakud Süüria presidendi Bashar al-Assadi valitsuse poolt.

Trumpil oli kavas rääkida ka Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroniga, kes ütles, et Prantsusmaal on tõendid, et rünnaku Damaskuse lähedal pani toime Süüria valitsus ning otsus vastulöögi kohta tehakse siis, kui kogu vajalik informatsioon on kokku kogutud.

Venemaa suursaadik ÜRO-s Vassili Nebenzja ütles, et ta ei saa välistada sõda USA ja Venemaa vahel, ning kutsus Washingtoni ja tema liitlasi hoiduma sõjalisest tegevusest Süürias.

„Vahetu prioriteet on sõjaohu ärahoidmine,” ütles Nebenzja ajakirjanikele. „Me loodame et ei tule punkti, kust tagasi pöörata pole võimalik.”

USA kaitseminister James Mattis ütles kongressile, et ta usub, et Süürias toimus keemiarünnak, kuid lisas veidi hiljem, et USA ei ole teinud mingit otsust sõjalise tegevuse alustamise kohta. Ta viitas ka sellele, et uurib võimalusi hoida ära igasugused rünnakud, mis päästaksid valla ulatuslikuma konflikti.

„Ma ei taha rääkida spetsiifilisest rünnakust, mis ei ole veel silmapiiril ... See oleks otsustest etteruttamine,” ütles Mattis esindajatekoja relvateenistuste komitees.