Nii Pentagoni kui välisministeeriumi ametiisikud püüdsid tõrjuda kongressi kasvavat muret selle üle, et valitsus võis tahtlikult või puudulike luureandmete tõttu Iraagi massihävitusrelvade ohtu tegelikkusest suuremana kujutada.

Esindajatekoja välispoliitikakomisjoni demokraatide terava küsitluse all kinnitas välisministri abi John Bolton, et ta “pole kunagi ühelgi luureagentuuride töötajal palunud ühtki asja muuta ega tea ka ühtki teist administratsiooni ametiisikut, kes oleks seda teinud”.

Iraagi bio- ja keemiarelvade otsimisest rääkides lisas Bolton: “Ma olen kindel, et lõpuks me näeme, et mitte ainult administratsiooni, vaid ka valdava enamuse kongressiliikmete mure Iraagi massihävitusrelvaprogrammide pärast oli õigustatud.”

Kaitseministri abi poliitikaküsimustes Douglas Feith pidas Pentagonis infotunni, kus tõrjus ajakirjanduse “ebatäpsuste guljašši” kaitseministeeriumi tegevuse kajastamisel Iraagi-luuretegevuse ja Iraani-poliitika asjus.

Feith soovis “aidata maha kanda mõned kaitseministeeeriumi kohta liikunud lood, mis pole õiged ja hakkavad omandama linnalegendi staatust”.

Ministriabi kinnitas, et tema teada pole Pentagoni ametnikud CIA-le ega teistele luureanalüütikutele mingit survet avaldanud, et sundida neid kohendama oma andmeid väidetega, nagu kujutaksid Iraagi massihävitusrelvad endast vahetut ohtu USA huvidele.

Ministriabi tõrjus ka meediateateid, nagu oleks kaitseministeerium alustanud kampaaniat Iraani valitsuse kukutamiseks või plaaniks kasutada Teherani valitsevate vaimulike võimult tõrjumiseks välisministeeriumi terrorirühmituste nimekirjas figureerivat Iraani opositsioonirühma.

USA asepresidendi Dick Cheney ja ühe tema lähema abi mullused arvukad külaskäigud tekitasid CIA analüütikutes tunde, et neile avaldatakse survet Iraagi andmete sobitamiseks valitsuse eesmärkidega, ütles ajaleht The Washington Post neljapäeval.

Cheney ja ta personaliülema küsitlused “saatsid tahtlikult või tahtmata signaale, et sooviti teatavat väljundit”, ütles anonüümne Luurekeskagentuuri ametnik Postile.

Pole teada, kui mitu korda Cheney CIA-s käis. Ühe agentuuritöötaja sõnul oli visiite “arvukalt”, ütles leht. Luureametnike sõnul on ebaharilik, et asepresident CIA peakorteris käib, lisas Post.

Ajalehe sõnul kinnitavad endised ja praegused luureametnikud, et tundsid pidevalt mitte ainult Cheney, vaid ka asekaitseminister Paul Wolfowitzi ja vähemal määral ka oma direktori George Teneti survet leida infot või kirjutada aruandeid nii, et see aitaks valitsusel tõendada Iraagi ründamise hädavajalikkust.

Cheney esindaja keeldus kolmapäeval sel teemal vestlemast, ütles Post.

Ajalehe sõnul väitsid kõrgemad valitsusallikad, et Cheney ja tema personaliülem Lewis Libbye tahtsid suhelda otse analüütikutega, selle asemel et oma igapäevastes infotundides küsimusi esitada. Nad ei tahtnud analüütikuid hirmutada, kuid mõned töötajad võisid ju küsimusi juhtnööridena tõlgendada, väitsid allikad.