Relvastatud meeste rünnakus hukkus neli ameeriklast, sealhulgas USA suursaadik Liibüas Christopher Stevens, vahendab BBC News.

Vabariiklased on väitnud, et Valge Maja püüdis enne presidendivalimisi terrorismiohtu väiksemana näidata.

Administratsioon avaldas e-kirjad kolmapäeval, et vaigistada kriitikat oma tegevuse kohta Benghazi kriisi ajal. Seni on Valge Maja keeldunud dokumente avaldamast ja lasknud need läbi vaadata kongressi uurijatel.

99 lehekülge e-kirju ja üks lehekülg käsitsi kirjutatud märkmeid sisaldavad vestlusi mitmete agentuuride, sealhulgas luure keskagentuuri CIA, riigidepartemangu ja föderaalse juurdlusbüroo FBI töötajate vahel.

Vestlustest näib selguvat, et CIA asus juhtrolli avalikkusele esitatava versiooni väljatöötamisel ning võimalike äärmuslaste rünnakus osalemise kohta käiva võtmetähtsusega informatsiooni varjamises.

Avalikkusele esitatud versioonist eemaldati viited al-Qaidale ja Liibüa islamiäärmuslastele pärast seda, kui CIA esindajad seadsid kahtluse alla luureandmed selle kohta, kes ameeriklaste tapmise eest vastutas.

Viis päeva pärast rünnakut kasutas USA suursaadik ÜRO juures Susan Rice seda versiooni oma esinemistes televisiooni jutusaadetes, kus väitis, et rünnakud said alguse spontaansest meeleavaldusest USA-s vändatud filmi vastu, milles solvati prohvet Muhamedi.

Valge Maja pressiesindaja Eric Schultz ütles kolmapäeval, et e-kirjad näitavad selgelt, et agentuuridevaheline protsess keskendus faktide esitamisele nii, nagu neid teati parima sel ajal saadaval olnud informatsiooni põhjal ning käimas olnud juurdlust kaitstes.

Esindajatekoja vabariiklasest spiikri John Boehneri pressiesindaja Brendan Buck kuulutas aga, et e-kirjad on vastuolus Valge Maja avaldustega, mille järgi muutsid Valge Maja ja riigidepartemang avalikkusele esitatavas versioonis vaid üht sõna.

„Riigidepartemangu mure pealtnäha poliitiline iseloom tõstatab küsimusi nende muudatuste taga olnud motiivide kohta ja selle kohta, kes riigidepartemangus neid soovis,“ ütles Buck.