Abu Zubaydahi nimel kaebab Leedu Euroopa inimõiguste kohtusse inimõigusteorganisatsioon Interights ning palestiinlast esindavad Ameerika advokaadid, kinnitas Leedu Delfile Interightsi esindaja Sarah Harrington.

Harrington ütles, et Euroopa inimõiguste kohtule kavatsetakse esitada uued tõendid, mis peavad kinnitama, et Leedus tegutses USA luure keskagentuuri CIA salavangla ja palestiinlast hoiti seal kinni.

Guantánamo vang Abu Zubaydah nõuab, et Euroopa inimõiguste kohus kohustaks Leedut CIA vangla kohta läbi viima sõltumatut ja üksikasjalikku juurdlust. Interightsi teatel kavatseb palestiinlane ise ja oma esindajate kaudu juurdluses osaleda.

Harringtoni sõnul ei luba õiguslik staatus praegu Abu Zubaydahil ei Guantánamost lahkuda ega tunnistusi anda. Teine inimõigusteorganisatsioon Reprieve kutsus Leedu peaprokuratuuri üles pöörduma ameeriklaste poole ja taotlema luba Abu Zubaydahit küsitleda. Harringtoni sõnul pole seda isegi üritatud teha.

WikiLeaksi andmetel vahistati Abu Zubaydah 2002. aasta 28. märtsil Pakistanis. Guantánamosse viidi ta 2006. aasta 4. septembril. Kus Abu Zubaydah ülejäänud aja – neli ja pool aastat – viibis, dokumendist ei selgu.

Teistes dokumentides räägitakse Abu Zubaydahist kui eriuurimisprogrammist osavõtjast. Dokumentide järgi piinati teda kümneid kordi. Ameeriklased kinnitavad, et ei kanna selliste meetodite eest mingit õiguslikku vastutust, sest neid ei kasutatud USA territooriumil. Konkreetseid riike, kus piinamine toimus, aga ei nimetata.

WikiLeaksi dokumendis kinnitavad USA ametkonnad, et palestiinlane on CIA-le eriliselt väärtuslik. Ta olevat nimelt osa võtnud 2001. aasta 11. septembri terroriaktide kavandamisest ning olevat al-Qaida mõjuvõimas liige, kes on otseselt seotud kõrgetasemeliste terroristidega nagu Osama bin Laden.

Inimõiguslased on veendunud, et ameeriklased hoiavad Abu Zubaydahit Guantánamos kinni ilma tõsiste tõenditeta.