Demjanjuk saabus Clevelandi Burke Lakefronti lennuväljale kiirabiautos, olles enne seda veetnud mitu tundi koos USA immigratsiooniametnikega, vahendab Associated Press.

Deporteerimine viidi täide neli päeva pärast seda, kui USA ülemkohus keeldus üle vaatamast Demjanjuki taotlust deporteerimine blokeerida ning kolm ja pool aastat pärast seda, kui deporteerimisotsus vastu võeti.

Ukrainas sündinud Demjanjuki süüdistatakse 29 000 inimese mõrvale kaasaaitamises Sobibori koonduslaagris Saksamaa okupeeritud Poolas Teise maailmasõja ajal.

Demjanjuk eitab Saksamaa süüdistusi, väites, et viibis Saksamaal Nõukogude sõjavangina ja ei olnud kunagi koonduslaagri valvur. Demjanjuki perekond võitles tema USA-st väljasaatmise vastu, väites, et Demjanjuki tervis on nii vilets, et ta ei pruugi reisi üle Atlandi üle elada.

Rabi Marvin Hier Simon Wiesenthali keskusest ütles, et Demjanjuk on karistuse ära teeninud ja algav kohtuprotsess on arvatavasti viimane natsikuritegude üle peetav.

„Tema töö Sobibori surmalaagris oli lükata mehi, naisi ja lapsi gaasikambrisse,” ütles Hier oma avalduses. „Tal polnud halastust, kahjutunnet ega süümepiinu perekondade ees, kelle elu ta hävitas.”

Enne deporteerimist jättis Demjanjuk perekonnaga hüvasti ning teda külastasid tema Clevelandi äärelinnas asuvas kodus kaks preestrit.

Seejärel viidi ta vaikselt hoovis ootavasse kiirabiautosse.

Demjanjuki poeg, John Jr., ütles, et asja arutamine USA kohtutes jätkub, kuigi Demjanjuk enam USA-s ei viibi.

Saksamaal tuuakse Demjanjuk kohtu ette ja esitatakse talle ametlikult süüdistus. Tal on võimalus esineda kohtus avaldusega.

Demjanjuki hakatakse hoidma Müncheni vangla meditsiiniosakonnas. Valitsuse teatel on tarvitusele võetud kõik abinõud Demjanjukile asjakohase meditsiiniabi andmiseks.