Sõdades, ülestõusudes ja rahvastevahelises vägivallas on alates 1998. aastast hukkunud üle viie miljoni kongolase. Samuti on need hävitanud endise hiiglasliku Belgia koloonia majanduse, kuigi riik on rikas erinevate mineraalide poolest, nagu vask, koobalt, kuld ja uraan, vahendab Reuters.

Nkunda juhtimise vastu tõusid üles ka tutside mässulise rahva kaitse rahvuskongressi teised komandörid, kes eelmisel nädalal lõpetasid sõjategevuse Kongo armee vastu.

Ühisoperatsiooniks on Kongo piiri ületanud 3500 Ruanda sõdurit, et ühineda Kongo armeega võitluses Ruanda hutude mässulise liikumise FDLR desarmeeriseks.

Kongo on varem süüdistanud Ruanda valitsust Nkunda toetamises, samas kui Ruanda on hukka mõistnud Kongo armee koostöö FDLR-iga (Ruanda vabastamise demokraatlikud jõud).

Pärast Ruanda 1994. aasta genotsiidi tekkinud FDLR-i on peetud üle 10 aasta Ida-Kongos kestnud vägivalla peasüüdlaseks, kuigi sellesse on oma panuse andnud ka rivaalitsevad Nkunda tutsi mässulised.

Eelmisel aastal juhtis Nkunda oma võitlejad suurele valitsusvastasele rünnakule Põhja-Kivu provintsis, mis sundis üle 250 000 tsiviilisiku kodudest lahkuma ja põhjustas humanitaarkatastroofi.