Hispaania värske peaminister Pedro Sanchez pakkus üle 1300 kilomeetri rännanud migrantidele varjupaika ning Valencia on kiiresti vastu võtnud hädaolukorra meetmed tegelemaks sisserändajatega, keda keeldusid vastu võtmast nii Itaalia kui Malta, vahendab uudistekanal AlJazeera.

Humanitaarorganisatsiooni SOS Mediterranee, mille pädevuses on nii Piirideta Arstid kui päästelaev ise, aseesimehe Til Rummenhohli sõnul on organisatsiooniliikmed rampväsinud pidevast tööst, mis kaasneb migrantide vastuvõtmisega.

Migrandid on ise segaduses ja ärevil, sest on mitu korda möödunud kuivast maast, ent pole veel kanda saanud kinnitada. Sisserändajatele on vastu tulnud ligi 2300 inimese, nende seas 1000 Punase Risti vabatahtlikku, 400 tõlki ja umbes 450 politseinikku ja korravalvurit.

Suurem osa sisserändajatest on pärit Aafrikast ning veel on ebaselge, kui paljud neist saavad pagulase staatuse, sest paljud on pärit riikidest, mille asüülitaotlejate vastuvõtu osakaal Euroopa Liidus on madal. Migrandid saavad esmalt meditsiinilist abi Punase Risti poolt, millele järgneb registreerimine ning üleviimine politseikontoritesse.

Itaalia siseminister Matteo Salvini, kes keeldus laeva vastu võtmast ja seega läks Prantsusmaaga tülli, lubas, et ei võta vastu ühtegi päästepaati, mis ootavad Liibüa rannikul. Ta kirjutas enda Facebooki postituses, et veel kaks laeva ootavad Liibüa ranniku ääres päästmist, olles smugeldajate poolt maha jäetud. Ta lisas, et Itaalia ei taha enam tegeleda ebaseadusliku immigratsiooniga ning seega peavad nad minema mujale.