Väidetavalt Iisraeli soosivast hoiakust Afganistani ja Iraagi sõdadeni jõudnud Ühendriikide välispoliitika on kulutanud regiooni hea tahte varud ning asendanud need ärrituse ja kohati lausa vihkamisega, leidsid meediakanalid.

“Kuigi need olid kuritegelikud, enesetapjalikud teod, näitasid Ar-Riyadi plahvatused, et Ameerika poliitik külvab seda, mida lõikab,” kirjutas kommentaator Hazem Abdel Rahman Egiptuse päevalehes al-Ahram.

“Ma mõistan sellise inimeste tapmise hukka, kuid me peame arvestama ka seda, mida USA regioonis teeb,” kommenteeris üks Liibanoni tudeng.

“Sellised rünnakud jätkuvad. Iga kord, kui USA teeb asju, mis araablasi ja moslemeid alandavad, õhutab see fundamentaliste takka.”

“See, mis Riyadis juhtus, tõestas, et USA esimene vaenlane on ta enda poliitika,” leidis Palestiina sissirühmituse Hamas juhtkonna liige Abdel-Aziz al-Rantissi.

USA ei suuda terrorist jagu saada, kui ta “ei võta kasutusele puhast ja õiglast poliitikat, ei lõpeta oma ahneid püüdlusi Iraagis, ei loobu erapoolikusest mõrtsukate vastu okupeeritud Palestiina aladel ja ei lõpeta teiste ähvardamist,” kirjutas palestiina kolumnist Adli Sadek ajalehes al-Hayat al-Jadida.

Ühendriigid pole mõistnud äärmusluse tõelisi juuri, ulatuslikke poliitilisi ja majanduslikke hädasid, leidsid teised.

“Kuni terrorismi tõelisi põhjusi ei mõisteta, saavad ameeriklased veel kaua võidelda sellega, mida nad terrorismiks nimetavad,” väitis ingliskeelne päevaleht Iran News.

Terrorism ei lõpe enne, kui Iisraeli-Palestiina konflikt on lahendatud, kirjutas Egiptuse ajalehetoimetaja Samir Ragab Kairo valitsuse tüüpilist seisukohta kajastades.

Mõnede kommentaatorite arvates polnudki rünnakud sihitud Washingtoni, vaid araabia-Iisraeli rahuprotsessi vastu. Äärmuslased nagu al Qaeda liider Osama bin Laden tahavad moslemite ja lääne vahele kiilu ajada ja kõiki rahulootusi nurjata, leidsid nad.

Saudi pealinnas toimunud plahvatusi taunisid paljud Lähis-Ida riigid Washingtoni ammusest vaenlasest Iraanist kuni vana liitlase Egiptuseni. Mitmed kinnitasid, et sellised rünnakud on islami õpetuse vastased.

Plahvatused mõistsid hukka ka Palestiina liider Yasser Arafat ja Arabia Liiga juht Amr Moussa.