Obamaga rahulolematud valijad, kes on mures majanduse seisu pärast ning kes on väsinud parteidevahelisest vägikaikaveost Washingtonis, andsid esimest korda pärast 2006. aasta valimisi vabariiklastele enamuse kongressi mõlemas kojas, vahendab Reuters.

Iowa vabariiklane võitis demokraat Bruce Braley vastu ning Põhja-Carolinas oli vabariiklane Thom Tillis parem seni ametis olnud demokraadist senaatorist Kay Haganist, millega võtsid vabariiklased demokraatidelt üle seitse kohta. Sajaliikmelises senatis enamuse saavutamiseks oleks olnud vaja kuus ülevõtmist.

Veel võtsid vabariiklased demokraatidelt senatikohad üle Montanas, Colorados, Lääne-Virginias, Lõuna-Dakotas ja Arkansases.

Senati ülevõtmine vabariiklaste poolt jaanuaris sunnib Obamat oma seadusandlikus tegevuses tagasi tõmbuma ja ambitsioone piirama tegevusega, mis ei nõua seadusandlikku heakskiitu, või selliste algatustega, mis võivad saada mõlema erakonna toetuse, nagu näiteks kaubanduskokkulepped ja maksureform.

2016. aastal Valgesse Majja ihkavad vabariiklased on aga samuti surve all, sest peavad näitama ameeriklastele, et on võimelised valitsema pärast aasta tagasi põlguse ärateenimist valitsuse töö seiskamise eest eelarvealases võitluses.

Parteidevaheline võitlus võib puhkeda immigratsioonireformi ja energiapoliitika üle.

Teisipäevastel valimistel valiti kokku 36 senaatorit, 36 osariikide kuberneri ja 435 esindajatekoja liiget.