Reutersi teatel on Euroopa vaatlejate nurina põhjuseks parlamendivalimiste mittevastavus OSCE ja Euroopa Nõukogu standarditele. „Kokkuvõttes olid valimised hästi organiseeritud ja vaatlejad märkisid tehnilist edasiminekut. Siiski nad toimusid atmosfääris, mis tõsiselt piiras poliitilist konkurentsi,” öeldakse vaatlejate ühisavalduses.

Vene keskvalimiskomisjon nimetas Euroopa standardite puudumist valimistelt ning OSCE ja ENPA kriitikat põhjendamatuks. Komisjoni liige Igor Borissov ütles RIAN-ile, et vaatlejate järeldused on tehtud valimistulemustega rahulolematute erakondade avalduste põhjal.

Borissovi sõnul märkisid SRÜ vaatlejad, et valimistel esines mitmeid kõrvalekaldeid mõningates valimisjaoskondades, kuid nad ei saa valmistulemusi panna kahtluse alla.

OSCE parlamentaarse assamblee asepresident Kimmo Pohjonen ütles tänases intervjuus sõltumatule raadiojaamale Ehho Moskvõ, et Duumavalimised olid sisuliselt täidesaatva võimu poolt tehtud.

Tema arvates on see problemaatiline, kui president ning kubernerid on ühe ja sama partei kandidaadid. „Järgmisel korral tuleks teha nii, et täidesaatev võim ja ei mängiks nii suurt rolli parteipoliitikas,” märkis Pohjonen.