Kremli ametlikel andmetel teenib Putin umbes 111 000 eurot aastas ja omab väikest korterit, vahendab Business Insider.

See kirjeldus ei sobi aga kokku enamiku väidetega Putini elustiili kohta. Venemaa valitsuse endine nõunik Stanislav Belkovski hindas Putini varanduse 58 miljardile eurole. Hedge-fondide haldur, tuntud Putini kriitik Bill Browder on rääkinud 167 miljardist eurost.

2015. aasta Panama paberid paljastasid, et Putin võib varjata ja suurendada oma varandust vahemeeste kaudu.

Venemaa presidendina on Putini ametlik residents Moskvas Kremlis. Enamiku ajast veedab ta aga linnast väljas Novo-Ogarjovo residentsis.

Väljaande Up North andmetel on Putinil aga 20 paleed ja villat keisrit väärt sisustusega; 15 helikopterit; 43 lennukit, mille hulgas on reisilennuk, milles on 11 miljonit dollarit maksev ruum, mille on sisustanud juveliirid, ning 100 000 dollarit maksev tualett; 53,7-meetrine jaht disainitud sisustuse, spaa, kose ja veinikeldriga; 11 luksuskäekella; viietekiline jaht, millel on vahtrapuust sammaskäik ja tohutu marmorist vannituba.

Venemaa tapetud opositsiooniliider ja Putini häälekas kriitik Boriss Nemtsov on välja andnud raporti, mille järgi on Putinil mitmeid eralennukeid, helikoptereid ja jahte. Nemtsovi sõnul on 20 riiklikust residentsist, millele Putinil ligipääs on, üheksa ehitatud tema presidendiks olemise ajal.

Nemtsovi andmetel on Putinil neli jahti. 2005. aastal läks jahi Rossija renoveerimine väidetavalt maksma 1,2 miljardit dollarit.

57-meetrise luksusjahi Olympia, mis on väärt 35 miljonit dollarit, kinkis Putinile väidetavalt Chelsea jalgpalliklubi omanik ja oligarh Roman Abramovitš. Venemaa riikliku laevafirma endise juhi sõnul peetakse jahti ülal riigi raha eest.

Venemaa valitsuse väljaande Russia Beyond the Headlines andmetel on Putinil käekell A. Lange & Söhne Tourbograph Perpetual „Pour Le Mérite”, mis maksab pool miljonit dollarit.

2017. aastal oksjonile läinud miljon dollarit maksev käekell Patek Philippe kuulus samuti väidetavalt Putinile, tema nimi oli kaasas käinud dokumentatsioonis. Kreml muidugi eitas seda.

Ühele Siberi poisile ja ühele tehasetöölisele, kes palus mälestuseset, andis Putin väidetavalt käekellad Blancpain väärtusega 10 500 dollarit tükk.

Newsweeki ajakirjanik Ben Judah uuris Putinit oma raamatu jaoks kolm aastat ja väitis, et Putin eelistab rätsepaülikondi ja „rangeid” Valentino lipse.

Russia Beyond the Headlines kinnitas Putini kallist rätsepaülikondade maitset. 2015. aasta artiklis väideti, et president eelistab Kitoni ja Brioni ülikondi, mis valmistatakse algusest lõpuni ühe rätsepa poolt ja mille hinnad algavad 5500 dollarist.

Russia Beyond the Headlinesi teatel on Putinil ka stilist, kes on teda riietanud üle kümne aasta. Stilist eemaldab väidetavalt Putini rõivastelt kõik firmamärgid, et need juhuslikult ajakirjanikele silma ei jääks.

Väljaanne Quartz teatas 2015. aastal, et Putin kandis koos peaminister Dmitri Medvedeviga treenides Loro Piana siidist ja kašmiirist dressipükse hinnaga 1425 dollarit. Kogu trenniriietuse hinnaks pakuti 3200 dollarit.

2007. aastal väitis endine Kremli ametnik Belkovski, et Putinil on Šveitsi ja Liechtensteini peidetud 40 miljardi dollari suurune varandus. Sellega oleks ta tol hetkel olnud maailma rikkuselt neljas inimene.

Belkovski väitis, et Putini kontrolli all on salaja 37% Surgutneftegazist ja 4,5% Gazpromist. Belkovski kahtlustas, et Putinil on ka ettevõtteid, millest ei teata midagi.

Hermitage Capital Managementi tegevjuht Browder usub, et Putinil on ligipääs salajasele 200 miljardi dollari suurusele varandusele.

Guardian teatas 2010. aastal, et USA diplomaatiliste telegrammide järgi käsutab Putin oma vara vahemeeste kaudu. Nende hulka kuuluvad parim sõber Sergei Roldugin ja pankur Juri Kovaltšuk.

2015. aasta Panama paberite hulgas polnud dokumente, mis oleksid otseselt Putinit puudutanud, aga need paljastavad, et tema sõbrad teenisid miljoneid tehingutelt, mida poleks saanud sõlmida ilma Putini patronaažita, teatas Guardian.

„Ma olen rikkaim mees mitte ainult Euroopas, vaid kogu maailmas: ma kogun emotsioone. Ma olen rikas selle poolest, et Vene rahvas on kaks korda usaldanud minule sellise suure riigi nagu Venemaa juhtimise. Ma usun, et see on mu suurim rikkus,” on Putin ise öelnud.