Stonehenge Aotearoa (nii on Uus-Meremaa maoorikeelne nimi) on originaali täpne koopia ning see peaks aitama inimestel mõista astroloogia algtõdesid, teatab BBC.

Stonehenge’i, mida naljahambad nimetavad ka clonehenge’iks, ehitas Phoenixi Astronoomiaühing. Ühingu direktor Richard Hall usub, et seistes kompleksis ja vaadates päikese ja kuu liikumist, saavad inimesed hoopis teise kogemuse kui seda kõike raamatust lugedes.

Kompleks asub vaid tunniajase autosõidu kaugusel Uus-Meremaa pealinnast Wellingtonist, riigi valitsus toetas projekti 56 500 Uus-Meremaa dollariga (480 000 krooni).

Vabatahtlikud ehitasid kompleksi poolteist aastat ja kulutasid 11 000 töötundi.

Tulemuseks on 24 nelja meetri kõrgust püstist sammast, mis moodustavad 30-meetrise diameetriga ringi. Keskel on viie meetri kõrgune obelisk, mille silm on suunatu tähistaeva lõunapoolusele.

Ringist väljas asub kuus sammast, mis märgivad pööripäevade päikesetõusu ja -loojangu kohti.

Ehitajad pidid kasutama innovatiivset tehnoloogiat, sest isegi tänapäevase tehnika kasutamine oleks liiga kalliks läinud.

Seetõttu ongi sambad tegelikult puidust raamiga, mis on üle krohvitud ning seejärel üle värvitud.

See-eest saab uut ehitist oma silmaga vaadata ja näpuga katsuda. Originaalile ei lasta tänapäeval inimesi ligi ning sealsed sambad on aja jooksul ära vajunud, mistõttu on inimestel kogu ehitise üldilmet raske ette kujutada.