´

Christchurchi elanik Jaydn Katene ütles New Zealand Heraldile: „Meie sõbrad linnas on helistanud ja öelnud, et igal pool lamavad surnukehad, palju surnud inimesi poodide ees, telliskividega kaetud. Kui see toimus, kaotasime jalgealuse. Kõik kukkus majas ümber, miski ei jäänud püsti. Kahjustusi on rohkem kui esimese maavärina ajal, teed on täiesti puruks rebitud, reoveed voolavad maapinnale ja on üleujutus. See on hullumeelne. Me oleme näinud autosid, mis on poolenisti tee sisse vajunud, nurga taga on buss poolenisti tee sisse vajunud. Hooned on igal pool pooleldi kokku varisenud. Haiseb kohutavalt. Teed on autosid täis. Politseinikke ega kiirabitöötajaid pole piisavalt. Majad varisevad kokku. See on šokeeriv, täielik sõjatsoon.”

Uus-Meremaa geoloogiateenistuse andmetel asus kell 12.51 kohaliku aja järgi toimunud maavärina epitsenter Lytteltonis 5 kilomeetri sügavusel ja selle tugevus oli 6,3 magnituudi.

Sellele järgnes kell 13.04 järeltõuge, mille epitsenter asus 10 kilomeetrit Christchurchist lõunas 6 kilomeetri sügavusel ja mille tugevus oli 5,7 magnituudi.

Kokku toimus kümme järeltõuget, millest tugevaimad olid 5,5- ja 4,6-magnituudised.

Christchurchi linnapea Bob Parker ütles, et tunneb suurt muret inimeste turvalisuse pärast Banksi poolsaarel. Christchurch asub kohe poolsaarest põhjas.

„Meil pole seni mingeid teateid Banksi poolsaarelt ja ma olen selle pärast väga mures,” ütles Parker Uus-Meremaa raadiole. „Maavärina epitsenter asus Lytteltoni sadamas. Sealsed mäeküljed on kaetud kivirahnudega, need võisid alla veereda.”

Parkeri sõnul on kahjustused linnas tohutud ja inimesed hoonete varemetes lõksus. Kõik peavad linnapea sõnul mõistma, et päeva jooksul tuleb väga süngeid uudiseid.

Politsei teatas, et kogu kättesaadav personal on tööle kutsutud ning appi on tulnud ka Uus-Meremaa kaitsejõud. Tsiviilkaitseminister John Carteri sõnul on kõik Uus-Meremaa Lõunasaare haiglad peale Invercargilli tühjendatud, et vastu võtta maavärina ohvreid. Abi on oodata ka välisriikidest, eelkõige Austraaliast.