Ametnikud kardavad, et kui laev tormis puruneb, võib sellest merre sattuda 1700 tonni kütust. Osa sellest on juba jõudnud Bay of Plenty lahe rannikule, mis on üks Uus-Meremaa tähtsamaid turismipiirkondi, teatab BBC News.

Libeeria lipu all sõitnud Rena on rifil kinni 12 meremiili kaugusel rannikust ja lekkiv kütus on tekitanud viie kilomeetri pikkuse õlilaigu.

Uus-Meremaa merendusagentuur MNZ teatas, et praam Awanuia on Rena kõrval koha sisse võtnud ja hakanud laevast kütust välja pumpama. Lähipäevadeks ennustatakse ilma halvenemist, mistõttu töötatakse ööpäevaringselt.

Esimene prioriteet on kütuse välja pumpamine ning seejärel tahetakse laev kergemaks muuta, laadides maha lastiks olevad konteinerid, alles siis võidakse hakata laeva rifilt vabastama.

Operatsioon peaks kestma vähemalt kaks päeva, kuid halb ilm võib viivitusi põhjustada.

Merre valgunud õli on kokku kogumas kaks praami.

Tauranga ametnikud teatasid esmaspäeva varahommikul, et linna rannast on leitud õli. Elanikel on kästud veest eemale hoida.

Loodud on kaks eluslooduse päästekeskust ning rannikult ja saartelt otsitakse õlireostuse tõttu kannatada saanud linde ja loomi. Seni on leitud kaheksa õlist lindu ja viidud Te Maungasse.