Varem on Tarrant süüdistusi eitanud. Kohtuprotsess tema üle pidi algama juunis, vahendab BBC News.

Rünnakud kahe mošee vastu šokeerisid kogu maailma. Uus-Meremaa on seejärel vastu võtnud karmimad relvaseadused.

Uus-Meremaal on koroonaviiruse tõttu liikumiskeeld ja kohtuistung Christchurchis oli täna seetõttu väga väheste osavõtjatega. Tarrant ja tema advokaadid osalesid videoühenduse kaudu. Ohvreid ja nende perekonnaliikmeid esindas üks inimene.

Kohtuotsuse langetamine 92 süüdistuse kohta toimub seni veel kindlaks määramata ajal. Tarranti vahi all viibimise tähtaega pikendati 1. maini, kui kohus loodab määrata otsuse tegemise aja.

„Ei ole kavatsust teha otsust süüaluse kohta enne, kui kohus naaseb normaalse tegevuse juurde ning aega, kui ohvrid ja nende perekonnad saavad isiklikult kohtusse tulla,“ ütles kohtunik Cameron Mander.

Paljud vaatasid eesseisvale kohtuprotsessile hirmuga, sest tunnistajad oleksid pidanud taas juhtunut meenutama ja oleks tulnud vaadata Tarranti enda filmitud kohutavaid videokaadreid. See jääb nüüd ülestunnistuse tõttu ära.

Kohtuprotsessi ärajäämine kõrvaldab veel ühe reaalse ohu: selle, et Tarrant oleks püüdnud seda kasutada oma paremäärmusliku vihkamisideoloogia propageerimiseks.

Tarrant sõitis 2019. aasta 15. märtsil Christchurchi Al Noori mošee juurde, sisenes hoonesse ja hakkas tulistama.

Alla 30 sekundi hiljem naasis ta autosse, võttis uue relva, sisenes uuesti mošeesse ja jätkas tulistamist.

Oma tegevust kandis Tarrant Facebookis otse üle.

Edasi sõitis Tarrant Linwoodi mošee juurde, kus ta lasi väljas maha kaks inimest ja tulistas akendesse.

Üks mošeest välja tulnud mees haaras ühe ründaja relvadest ja peletas ta minema. Seejärel jälitas Tarrantit juba politsei ja ta vahistati.