Los Angelese lahendamata juhtumite grupi uurijad usuvad nimelt, et 66-aastane maalikunstnik Paul Gipsy Robert, kes töötas ühes kohalikus kohvikus, mida Reet külastas enne Montrealist USA-sse lahkumist, oskab tuua juhtumi raames uut infot, vahendab La Presse.

Paul Roberti nimi oli kerkinud üles erinevates vestlustes Reeta tundnud või 60ndatel temaga samades kohtades liikunud inimestega. Robertit ei käsitleta juhtumis kahtlusalusena, vaid võimaliku väärtusliku allikana. USA politsei käis teda isegi märtsis Kanadas otsimas, kuid toona see neil ei õnnestunud.

Nüüd sai leht enda väitel tänu ajalehe Le Droit karikaturistile Badole mehega kontakti. Nimelt kuulis Bado uudistest, et otsitakse taga kunstnikku nimega Paul Robert ja talle meenus endine samanimeline klassikaaslane, kellele väga joonistada meeldis.

Saanud Robertiga kontakti, nõustus viimane oma mälestusi väljaandele ja politseile jagama. Leht näitas talle pilte Jürvetsonist ja ta mäletas noort Reeta väga hästi, kuna viimane oli äärmiselt sage külaline kohalike hipide mekaks kutsutud kohvikus "Image", kus Robert töötas toona ettekandjana.

Kes on see salapärane armuke?

Mehele meenus, et siis oli ta suhtes ühega Reeda headest sõpradest ning et Reeda toonane Quebecist pärit poiss-sõber sarnanes äärmiselt palju kuulsa The Doorsi laulja Jim Morrisoniga. See kirjeldus muide klapib mehe kirjeldusega, kellega Reet läks enne oma surma Californiasse uuesti kohtuma ning kelle vastu politsei nüüd huvi tunneb.

Kuna California politsei soovib saada kontakti kõigi toonaste Reeda sõprade ja tuttavatega, siis väljaanne aitas politseil saada Robertiga ühendust ning seda lubati peagi teha.

Hetkel pole aga politseil aimugi, et kes Reeda armuke oli. Neil on vaid tema eesnimi, John või Jean, ja mehe kirjeldus. Reeda poiss-sõbra kirjeldus klappis ka Roberti mälupiltidega, kuid ettekandjana töötanud Robert mäletas teda Pierre`i nimega. Armukese perenime Robert ei teadnud, kuid mees oli õppinud ülikoolis meditsiini.

"Ta paistis alati välja väga korralik. Ta kandis kena teksajakki ja valget särki ning tema pikad juuksed langesid õlgadeni. Ta tõesti nägi välja nagu Jim Morrison," meenutab Robert.

Samuti meenus mehele, et Reet, kes toona armukesega tihti kohvikut külastas ja kes nägi alati väga kena välja, kutsus end millegipärast Ritaks.

Reet ei olevat Roberti sõnul kartnud kunagi poiste seltskonda, isegi mitte siis, kui mõni neist nägi natuke hirmuäratav välja. Ja neid hirmuäravataid mehi seal leidus, kuna kohvik "Image" oli toona populaarne ka motoklubi Saatana Valik (Satan`s Choice) liikmete seas ning politseinike reidid ei olnud seal just harvad nähtused.

Kas ka Reeda sõber oli motomeestega seotud? Raske öelda, vastas Robert. "Tollal käis kõik kiiresti. Maailm oli ristteel. Me kohtusime, aga me tegelikult keegi üksteist ei tundnud. Ja me olime noored. Me ei osanud kõike näha."

Eesti juurtega nooruk

Los Angelese politsei tegi hiljuti kindlaks naise, kelle ligi 150 noahoobiga surnukeha leiti 1969. aastal kurikuulsa Mansoni Perekonna nimelise sekti tegutsemispaiga lähedusest.

Selgub, et tegemist on Rootsis sõjapõgenike perekonnas sündinud Eesti juurtega Reet Jürvetsoniga, kelle vend Tõnu Jürvetson oli Konstantin Pätsi venna Voldemari tütrepoeg.

Jürvetsoni surnukeha leiti 1969. aasta 16. novembril Mulholland Drive’i piirkonnast, vaid ligi 10 kilomeetri kauguselt kurikuulsa Mansoni Perekonna kuriteopaigast. Juhtumisse tuli pööre, kui Reeda sõber leidis mullu naisest pärast surma tehtud foto ja helistas Reeda õele Annele, kes võttis ühendust politseiga. DNA-proov, mis seejärel võeti, klappis Anne omaga, nii et sugulusside oli kinnitatud.