“Üks võimalik seletus on selline, et inimesed, keda peetakse või kes peavad end ilusaks, kalduvad olema rohkem võrdsuse vastu ja parempoolsed,” ütles teadustöö kolme autori hulka kuuluv Niclas Berggren kolmapäeval AFP-le.

Teadlased võrdlesid Soome 2003. ja 2004. aasta parlamendi- ja kohalike valimiste tulemusi mittesoomlaste internetiküsitluse andmetega, et selgitada välja, kuidas reastuvad 1357 kandidaati ilu põhjal, vahendas BNS.

Rohkem kui 2500 mittesoomlasele näidati kandidaatide pilte, ütlemata, missugusesse parteisse nad kuuluvad, ja paluti hinnata nende ilu viiepallisüsteemis põhimõttel: 1- väga inetu, 5 — väga ilus.

“Me saime kaks peamist tulemust. Esiteks, me leidsime, et parempoolsed kandidaadid näevad paremad välja kui vasakpoolsed. Teiseks, me leidsime, et parempoolsete kandidaatide hea väljanägemine annab häältesaagi näol suurema efekti.”

Berggreni sõnul on ka mitmed varasemad uuringud näidanud ilu seost häältesaagiga, kuid nemad analüüsisid seda nähtust esmakordselt poliitilise spektri seisukohast.

Ta lisas, et ilukriteerium tuleb tugevamalt mängu kohalikel valimistel, kus kandidaadid on üldiselt vähem tuntud.

Uuringu esialgsed tulemused ilmusid Saksa Tööuuringute Instituudi (IZA) väljaandes, kuid töö loodetakse avaldada ka mõnes eelretsenseeritavas teadusajakirjas.