Ajakirjas PLoS One avaldatud uurimuses väidetakse, et 39 protsenti nendest inimestest, keda praegu ülekaaluliseks ei klassifitseerita, on seda tegelikkuses, vahendab BBC News.

Lisaks kehamassiindeksile on teine viis ülekaalulisuse diagnoosimiseks keha rasvaprotsendi määramine. 25 protsenti või rohkem meeste puhul ja 30 protsenti või rohkem naiste puhul on piir kust algab ülekaalulisus.

„Kehamassiindeks on ülekaalulisuse jaoks liiga vähese tundlikkusega mõõt, mis kipub andma aladiagnoose, samas kui rasvasisalduse mõõtmine on sellest üle, sest see näitab keha rasvasisaldust,“ ütles üks uurijatest, doktor Eric Braverman.

New Yorgi ülikooli meditsiinikooli ja New Yorgi Weill Cornelli meditsiinikolledži teadlaste grupp uuris 1393 inimese andmeid, kellel olid mõõdetud nii kehamassiindeks kui ka keha rasvasisaldus.

Enamikul juhtudel jõuti kahe näitaja põhjal samale järeldusele, kuid 539 inimest, mis on 39 protsenti, ei olnud kehamassiindeksi järgi ülekaalulised, kuid keha rasvasisalduse järgi küll.

Lahknevus oli suurem naiste puhul ning suurenes vanuse kasvades.

„Suurem lihasmassi kadu naistel seoses vananemisega suurendab kehamassiindeksi väärtõlgendamist,“ väidetakse uurimuses.

Praegu loetakse ülekaalulisuseks kehamassiindeksit 30 ja rohkem. Uurijad pakuvad, et sobivam ülekaalulisuse piir oleks 24 naiste puhul ja 28 meeste puhul. Kehamassiindeksit 24 peetakse praegu normaalkaaluks.

Kui teadlaste ettepanek vastu võetaks oleks USA-s ülekaalulisi naisi 99,8 miljonit ehk 64,1 protsenti.