Aafrika pindalalt suuruselt kolmandas riigis, mis on pikka aega olnud sõdade ja veriste konfliktide keerises, vägistati enam kui 400 000 naist ja tütarlast vanuses 15 kuni 49 aastat 12-kuulise ajavahemiku jooksul aastatel 2006 kuni 2007, selgub Ameerika Avaliku Tervishoiu Ajakirjas avaldatud uurimusest, vahendab BNS.

Värske uuringu kohaselt on see arv 26 korda suurem kui ÜRO varasem raport sama ajavahemiku kohta. Maailmaorganisatsiooni andmetest selgus, et vägistamise ohvriks langes umbes 15 000 naist ja tüdrukut.

"Meie tulemused kinnitavad, et varasemad hinnangud vägistamiste ja seksuaalse vägivalla kohta on Kongo DV-s toimuva seksuaalse vägivalla tegeliku ulatuse tõsine alahindamine," ütles uurimuse autor Amber Peterman.

"Isegi need värsked, palju kõrgemad arvud esindavad ikka veel konservatiivset hinnangut seksuaalse vägivalla tegelikule ulatusele," ütles ta, viidates pidevale vähesele juhtumitest teatamisele. Petermani sõnul on selle põhjuseks kas avalik häbistamine, häbitunne, karistamatuse tunne. Ta lisas, et uurimus ei kajasta seksuaalset vägivalda nimetatud vanusegrupist nooremate ja vanemate naiste, aga samuti kõigi poiste ja meeste vanusegruppide suhtes.

"Ehkki seksuaalse vägivalla ulatus neis vanusegruppides on ebaselge, näitasid Lõuna-Kivu provintsis asuvas Panzi haiglas kogutud 4133 naise andmed, et kuus protsenti ohvreist oli alla 16 aasta ja 10 protsenti üle 65 aasta vanad," seisis artiklis.

Uurimuses märgiti, et inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch andmetel sagenes naiste vastu suunatud seksuaalne vägivald 2009. aastal võrreldes aasta varasemaga kaks korda.

"Kui antud hinnang on täpne, siis seksuaalse vägivalla tegelik ulatus praegu on suure tõenäosusega isegi laiem kui meie arvestused näitavad," tõdeti kokkuvõttes.

"Vägistamine on Kongo DV-s laienenud karistamatuse õhkkonnas ja sellest on saanud meie aja suurimaid humanitaarkriise," kommenteeris uurimust Harvardi ülikooli osakondadevahelise humanitaaralgatusprogrammi HHI direktor Michael VanRooyen.

Prantsuskeelne Kongo DV on sügavalt lõhestunud riik, kus elab ligi 71 miljonit inimest. Aastatel 1998 kuni 2003 kestnud kodusõda, mis vaatamata rahuleppele kestab paiguti tänini, on ohvriterohkeim konflikt pärast Teist maailmasõda. Erinevate hinnangute kohaselt võis kodusõjas hukkuda 5,4 miljonit inimest.

Paradoksaalsel kombel on Kongo DV elanikkond maailma üks vaesemaid, ehkki riiki peetakse maailma üheks rikkaimaks erinevate maavarade koguse poolest.