2001., 2003. ja 2005. aastal Californias läbi viidud terviseküsitlusel vastas 3690 meest ja 7252 naist, et neil on elu jooksul kunagi vähk diagnoositud. Vastanud 122 345 inimesest 1493 meest ja 918 naist ütlesid, et on homoseksuaalid ning 1116 naist nimetas end biseksuaaliks, vahendab BBC News.

Homomeestel oli kaks korda suurem tõenäosus vähk saada kui heteromeestel ning keskmiselt juhtus see kümme aastat varem. Naiste puhul sellist nähtust ei täheldatud.

Küsitleti iseenesest mõista vaid ellujäänuid, seega ei ole juttu kõigist vähihaigetest. Mõned inimesed võisid olla küsitluse ajaks juba surnud ja mõned liiga haiged, et osa võtta.

Autorid spekuleerivad, et erinevus vähi järel ellujäänute arvus võib olla seotud pärasoolevähi tihedama esinemisega homoseksuaalsetel meestel või HIV-ga, mida on samuti vähiga seostatud.

Ka vähi läbi elanud patsientide tervislikus seisundis oli seaksuaalsel orientatsioonil põhinevaid erinevusi. Lesbid ja biseksuaalsed naised ütlesid enam kui kahekordse tõenäosusega võrreldes heteronaistega, et neil on kehv tervis. Meeste puhul seda ei täheldatud.