Kõik 298 inimest Amsterdamist Kuala Lumpurisse teel olnud reisilennuki pardal hukkusid, kui lennukit tabas 2014. aasta 17. juulil mässuliste käes olnud territooriumi kohal õhutõrjerakett, vahendab BBC News.

Hollandis baseeruv uurimismeeskond ei ole Venemaad rünnakuga lennuki vastu otseselt seostanud, aga nende sõnul näitavad vahelt võetud telefonikõned kontakte kahega neljast kahtlusalusest, kellele on juba lennuki pardal olnute mõrvas süüdistus esitatud.

Kuigi MH17 Ukraina Julgeolekuteenistuse (SBU) üle antud vahelt võetud telefonikõnedes ei mainita, usuvad uurijad, et Moskva ametnikud teadsid, mis kohapeal toimub, ja neil oli mõju separatistide isehakanud Donetski rahvavabariigi (DRV) „administratiivsete, finants- ja sõjaliste asjade” üle.

Uurimismeeskond on juba varem järeldusele jõudnud, et õhutõrje raketisüsteem Buk tuli Venemaa 53. õhutõrje raketibrigaadist, mis baseerub Kurskis.

Uurimismeeskond nimetab endist Kremli strateegi ja asepeaministrit Vladislav Surkovi ning Krimmi annekteerimisjärgset juhti Sergei Aksjonovit.

Uurimismeeskonna teatel mainitakse mitmes telefonikõnes ka Venemaa kaitseministrit Sergei Šoigut.

„Viited lähedastele sidemetele Venemaa valitsusametnike ja DRV juhtide vahel tekitavad küsimusi nende võimaliku seotuse kohta 2014. aasta 17. juulil lennu MH17 alla kukutanud Buki kohale paigutamisega,” ütles Hollandi politsei kriminaaljuurdlusüksuse juht Andy Kraag.

Vahelt võetud telefonikõnedes mainitakse kaht kahtlusalust, kellele on juba süüdistused esitatud. Need on DRV tollane „kaitseminister” Igor Girkin ja tema asetäitja Sergei Dubinski.

DRV juhid on alati kinnitanud, et olid vabatahtlikud, keda keegi ei suunanud, aga uurimismeeskonna sõnul on räägitud tunnistajatega, kes on öelnud, et neid tegelasi juhiti Venemaalt.

„Ma täidan ainult ühe riigi käske ja kaitsen tema huve, see on Vene Föderatsioon. See on kokkuvõte,” on lindistatud DRV juhti Aleksandr Borodaid ütlemas.

Paar nädalat enne MH17 katastroofi rääkis Borodai ilmselt Surkoviga täienduse saatmisest Venemaalt.

Uurijad usuvad, et Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB) varustas mässuliste juhte kaitstud telefonidega, mida ei saa pealt kuulata.

Uurijate teatel helistas Dubinski kellelegi Semjonovile ja ütles: „Need on eritelefonid, neid ei saa osta. Need on saadud Moskva kaudu. FSB kaudu.”

Uurimismeeskonna eesmärk on teada saada, kes vajutas nuppu, mis MH17 alla kukutas, ja kes andis käske.

298 hukkunu hulgas oli 193 Hollandi, 43 Malaisia, 27 Austraalia, 12 Indoneesia, 10 Suurbritannia, 4 Belgia, 4 Saksamaa, 3 Filipiinide, 1 Uus-Meremaa ja 1 Kanada kodanik.