Kremli ja selle Tšetšeenia-poliitika terav kriitik Politkovskaja lasti oma kodumaja trepikojas maha 2006. aasta 7. oktoobril. Tapmine vallandas globaalse pahameeletormi ning toonitas ohtusid, millega ajakirjanikud Venemaal kokku puutuvad, vahendab BNS.

Ajaleht Kommersant tsiteeris reedel uurija Petros Garibjani, kelle sõnul ei suutnud juurdlus tuvastada tapmise tellijat. Samas tõrjus ta meedia väiteid Moskva toetatava Tšetšeenia liidri Ramzan Kadõrovi seotusest, kes oli samuti Politkovskaja kriitika üheks sihtmärgiks.

„Politkovskaja surm tähendas Kadõrovi jaoks vastutust. Ta manööverdas Tšetšeenia presidendi ametikoha nimel ning teda kritiseerinud ajakirjaniku kõmuline tapmine oli tema jaoks pigem kahjustav kui soodne,“ usub uurija.

Venemaa juurdluskomitee teatas eelmisel kuul, et on lõpetanud arvatava tulistaja Rustam Mahmudovi ja veel nelja inimese osaluse uurimise. Kohtuistungi aega pole veel määratud.

Mahmudovi kaks venda ja Moskva politseiohvitser mõisteti 2009. aastal õigeks roimale kaasaaitamises, ent Venemaa ülemkohus tühistas selle õigeksmõistmise ning saatis asja uurijatele tagasi.

Politkovskaja tapeti Vladimir Putini sünnipäeval, kes oli toona teist ametiaega president. See tekitas spekulatsioone võimude võimalikust osalusest, keda vihastas see, et Politkovskaja paljastas Tšetšeenias aset leidvaid metsikusi.

Garibjani sõnul polnud tapmiskuupäev juhuslik, kuna kurjategijad olid ajakirjanikku mitu päeva jälitanud.

„Ma arvan, et tapmise tellinud isiku eesmärgiks polnud lihtsalt kättemaks Politkovskajale tema kriitiliste artiklite eest,“ märkis uurija. „Ta tahtis tähelepanu pälvivat viisi, eesmärgiga hirmutada ajakirjanikke, nagu ka avalikkust ja valitsust,“ leiab ta.

Vene ametnikud on varem vihjanud Putini vaenlaste võimalikule osalusele Politkovskaja tapmises.

Garibjan ütles, et tapmisega seotud politseinik Dmitri Pavljutšenkov ütles uurijatele, et ta kuulis tapmise korraldamises süüdistatavalt tulistaja onult Lom-Ali Gaitukajevilt, et käsk tuli Londonis eksiilis elavalt mogulilt Boriss Berezovskilt ja tšetšeeni iseseisvuslaste esindajalt Ahmed Zakajevilt. Garibjan lausus, et seda väidet ei toeta ükski tõend.

Berezovski ja Zakajev on Vene võimude süüdistused tagasi lükanud.

Garibjan ütles, et Pavljutšenkov sai Gaitukajevilt Politkovskaja tapmise korraldamise eest 150 000 dollarit.

Gaitukajevit, vendi Mahmudoveid ja veel üht Moskva politseinikku Sergei Hadžikurbanovit ootab uus kohtuprotsess. Pavljutšenkovi asja käsitletakse eraldi, kuna ta sõlmis uurijatega kohtuvälise kokkuleppe.

Politkovskaja lehe Novaja Gazeta peatoimetaja asetäitja Sergei Sokolov ütles, et uurimine peaks jätkuma, kuni tehakse kindlaks tellija.

„Veel on liiga vara rääkida uurimise lõpetamisest. Küsimus, kes oli tellija, ei ole vastust saanud ning osaleda võis teisigi inimesi,“ ütles ta raadiojaamale Ehho Moskvõ.