Moodsal ajal on kopse eemaldatud peamiselt kopsuvähi ravimiseks, kui konservatiivsemad protseduurid ei anna sellega võrreldavaid või rahuldavaid tulemusi. See radikaalne protseduur võib olla ka kõige sobivam teguviis kasvaja puhul, mis asub kopsu keskosas, kus paiknevad elutähtsad veresooned (kopsuarterid ja -veenid), vahendab Forbes.

Kopse on eemaldatud ka patsientidel, kelle kopsukoed on kahjustada saanud krooniliste haiguste tagajärjel.

On olemas mitmeid asjaolusid, mis võisid sundida arste paavsti kopsuinfektsiooni operatsiooni abil ravima.

Esiteks see, et tema nooruses ei olnud antibiootikumid laialdaselt kättesaadavad ning ainus mõistlik ravi oli operatsioon haige kopsu nakkuskolde eemaldamiseks.

Võimalikud seletused kopsu eemaldamisele nii noores eas on ka tuberkuloos, raske nekrotiseeriv kopsupõletik või kaasasündinud kopsudefekt, millele lisandus hiljem infektsioon, või isegi raske läkaköha koos sekundaarse infektsiooniga.

Inimesed suudavad üldiselt ühe kopsuga elada (nagu tõendab ka paavst Franciscus) ning elada sealjuures aktiivset, tervet ja produktiivset elu. Ühe kopsuga inimesed võivad üldiselt tegelda ilma raskusteta ka spordi ja muu füüsilise tegevusega. Nad elavad normaalset elu, kui püsivad tervena.

Kui aga ühe kopsuga inimesel on diabeet, koronaararteri haigus, krooniline kopsuhaigus või on nende immuunreaktsioon pärsitud, võivad neil kergemini tekkida tüsistused nagu hingamisraskused või -puudulikkus, kui nad saavad ülemiste hingamisteede infektsiooni, näiteks bronhiidi või kopsupõletiku.

Tänapäeva meditsiini taseme juures ja arvestades, et paavsti jälgib pidevalt suur hulk arste, avastatakse kindlasti kiiresti igasugused väsimuse ja tervise halvenemise märgid. Suur stress ja kõrgendatud tähelepanu all olev paavsti positsioon panevad kindlasti Franciscuse vastupidavuse proovile. Tema senise elu põhjal ei peaks see aga mingil juhul olema põhjus, miks ta ei peaks tõusma sellele ihatud positsioonile.