Vähemalt 51 riigi kodanikud on pidanud Islamiriigiga liitumiseks avaldama oma isikuandmed. Alles pärast 23 küsimusega ankeedi täitmist võeti võitlejad Islamiriigi organisatsiooni vastu, teatab Sky News.

Paljud nimed ja nende uued Islamiriigi nimed on hästi teada, kuid palju tähtsam on see, et dokumendid paljastavad paljude seni tundmatute Suurbritanniast, Põhja-Euroopast, Lähis-Idast, Põhja-Aafrikast, USA-st ja Kanadast pärit džihadistide isikud.

Paljud mehed on käinud korduvalt läbi džihaadi „tulipunktidest“ – Jeemenist, Sudaanist, Tuneesiast, Liibüast, Pakistanist ja Afganistanist, kuid ilmselt pole neid kontrollitud ega jälgitud ning nad on võinud vabalt Süüriasse võitlema minna ja pärast koju naasta.

Ühes dokumendis märkega „märtrid“ on juttu brigaadist, mis koosneb eranditult võitlejatest, kes on soovinud enesetapurünnakuid korraldada ja keda ka selleks välja õpetati.

Mõned dokumentides leiduvad telefoninumbrid töötavad endiselt.

Dokumendid antid Sky Newsile üle mälupulgal, mis varastati Islamiriigi sisemise julgeolekupolitsei juhilt. Seda organisatsiooni peetakse Islamiriigi SS-iks.

Mees, kes mälupulga varastas, on Vaba Süüria Armeest Islamiriigi poole üle läinud Abu Hamed. Ta pettus aga Islamiriigi juhtkonnas, mille on tema sõnul üle võtnud Iraagi endise diktaatori Saddam Husseini Baathi partei endised sõdurid. Abu Hamedi sõnul on islami reeglid, millesse tema uskus, organisatsioonis täielikult hävinud, mis sundis ta lahkuma.

Abu Hamedi väitel teevad Islamiriik, Süüria kurdide omakaitsevägi YPG ja Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiim koostööd Süüria mõõduka opositsiooni vastu.