Kaks nädalat tagasi pidi Tanis vastust andma kolme teo eest: jalgrattavarguse, jalgrattapoodi sissemurdmise ja vägistamisjuhtumi eest. Ohvri, 47-aastase Angelique’i sõnul lasti ta paar päeva varem vabadusse. Vahi all oli Tanis kuus nädalat, sest oli rikkunud teatud tingimusi. Kui advokaat selle vaidlustas, lasti Tanis vabadusse.

Ajalehele Algemeen Dagblad ütles Angelique, et kartis eile, et Tanis tuleb tema juurde. Nad tarbisid varem koos kokaiini ja olid vahekorras. 2017. aasta suvel Tanis naise sõnul vägistas ta. „Ta on täiesti hull, narkomaan, nimeta ainult. Ma hoiatasin juba ammu politseid. Ta ei ole mingi terrorist, vaid psühhopaat,” ütles Angelique Algemeen Dagbladile.

Eile pärastlõunal otsis politsei läbi Tanisi nimel oleva korteri Overvechtis. Naabri sõnul sealt kedagi ei leitud.

Vägistamisjuhtum ei ole esimene kord, kui Tanis politseiga kokku puutus. Alates 2012. aastast on teda kahtlustatud vähemalt üheksas kuriteos. Inimesed Kanaaleilandi linnaosas, kus ta elas, kirjeldasid teda ebastabiilse isikuna, kellel oli palju probleeme.

Tanisi kriminaalne minevik on järgmine:

2012: sissemurdmine veoautosse
2013: tapmiskatse, tulistamine korteris Kanaaleilandil
2014: poevargus Utrechtis, politseiniku peale sülitamine ja tema ähvardamine ning joobes autojuhtimine
2015: akna ja kinnipidamiskambri lõhkumine
2017: vägistamine
2018: jalgrattavargus ja jalgrattapoodi sissemurdmine

Tanisi sõbrad ütlesid, et ta käis üha rohkem alla pärast lahutust naisest kaks aastat tagasi. Mõnedel perioodidel elas ta nagu tõsiusklik moslem, kasvatas habet ja kandis pikki hõlste. Teistel perioodidel ta ainult jõi.

Kanaaleilandi allikate sõnul kuulub Tanisi perekond salafistlikku sekti. See kuuluvat niinimetatud Kalifaadiriiki, mis asutati 1990. aastatel Saksamaal. Tegemist on keelatud organisatsooniga, mille juht anti Türgile välja ja mõisteti seal 17,5 aastaks vangi.

Tanisi vend on teadete kohaselt selles organisatsioonis aktiivne ja on võidelnud Tšetšeenias. Tema Facebooki kontol on džihadistlik lipp ja tekst: „Kemalistid, demokraadid ja ilmalikud on neetud.”

Eilses tulistamises Utrechti trammis hukkus kolm ja sai raskelt haavata viis inimest. Peamine kahtlusalune on Tanis, aga kinni peeti veel kaks inimest.

Politsei ei välista motiivina terrorismi, aga võimalikuks peetakse ka inimsuhetega seotud motiivi.