Osad teadlased väidavad, et tänapäevane darvinism põhineb liiga paljus oletustel ning tõestamata väidetel ning lastele tuleb tutvustada ka seisukohta, et maise inimarengu taga võib olla looja või kõrgem intelligentne jõud, teatab Washington Post.

Niinimetatud intelligentse arengu pooldajad väidavad, et DNA iseenesest juba on intelligentse olendi saavutus ja lastele peaks seda rääkima.

Darvinismi pooldaja leiavad aga, et taoline jutt ei kannata mingit kriitikat ega ole tõsine teadus. Nende väitel üritavad darvinismi vastased näidata teadlasi ateistidena, et siis ateismi rünnata.

Darvinismi kaitsvad teadlased leiavad, et elu keemilised ja bioloogilised alged on vaieldamatult tõestatud ning keelduvad Kansase haridusameti väitlustel isegi osalemast.

Seatles asuv Discovery Institute juhataja Bruce Chapman kinnitab aga, et darvinismi teooria on tänapäeval piiratud ning evolutsiooniteooria ei suuda elu arengut täielikult lahti seletada. Instituudi ühe uurija sõnul on darvinism ise väljunud teaduse maailmast ning muutunud dogmaks, mille kohaselt ei saa isegi kahtluse alla seada, et kõik elusad olendid pärinevad ühest eellasest. Taolist seisukohta pole aga suudetud siiani tõestada.

Evolutsiooniteooria vastased ei soovigi selle ära võtmist kooliõpikutest, vaid tahavad, et lastele räägitaks ka teooria puudujääkidest ning paralleelsetest teooriatest.

Reeglina on sellistes vaidlustes ründajaks pooleks darvinismi pooldajad, kes süüdistavad intelligentse arengu teooria pooldajaid selles, et nad soovivad koolides teaduse nime all religioonidogmasid õpetada.