Vastates al Asadi õhubaasis merejalaväelaste küsimustele, kui kaua ja kui pikalt USA kavatseb vägesid Iraagis hoida, vastas Rumsfeld, et enne valimisi ei tule vägede vähendamine kõne alla, vahendab Yahoo AP uudisteagentuuri.

„Me loodame, et sedamööda, kuidas me ehitame üles Iraagi enda julgeolekujõud, saame me hakata vähendama survet meie enda vägedele ja asuda vähendama koalitsioonivägede arvu, tõenäoliselt valimistejärgses Iraagis,” ütles Rumsfeld. „Kuid kõik sõltub julgeoleku olukorrast riigis,” toonitas ta. USA-l on hetkel Iraagis 135 000 sõjaväelast.

Rumsfeld on Iraaki külastanud kokku kuus korda, seekordne üllatusvisiit, oli esimene temapoolne peale Iraagi vahevalitsuse ametisse astumist.

Oma visiidi käigus külastas Rumsfeld ka Kurdistani põhja Iraagis, kus kohtus sealsete sõjaväejuhtidega. Kindralmajor John Batiste kinnitas Rumsfeldile, et alates juulist on rünnakud piirkonnas pidevalt vähenenud ning Iraagi oma vägede väljaõpe kulgeb lausa nii ladusalt, et nad korraldavad lahinguoperatsioone mässulistele ilma USA vägede osaluseta.

Vastates hiljem Bagdadis ajakirjanike küsimustele, kas USA-l on piisavalt vägesid Iraagis näitas Rumsfeld välja ärritatust teema suhtes ning kurtis, et see on muutunud meediale kinnisideeks. Tema sõnul eirab meedia asjaolu, et Iraagil on endal juba üle 100 000 inimese suurune julgeolekujõud.

USA ja Iraagi ametnikud loodavad, et jaanuariks planeeritud valimiste ajaks suudetakse välja õpetada veel 45 000 iraaklast.

Samas tõdes USA kaitseminister, et tõenäoliselt on oodata vägivalla kasvu enne valimisi.