"Tuntakse selgelt muret, ja ma pole seda kuulnud vaid siin Poolas, vaid ka teistes piirkonna riikides," rääkis Gottemoeller ajakirjanikele, vahendab BNS.

"Üldiselt valmistab muret Kaliningrad ja venelaste komme iga kord, kui Moskva tõstatab mingi probleemi, öelda, et on aeg toimetada midagi muud Kaliningradi," lisas ta.

Gottemöller külastas sel nädalal peale Poola ka Eestit, Lätit ja Leedut.

Leedu kaitseminister Rasa Jukneviciene ütles teisipäeval, et Vilniusele teevad muret Venemaal Kaliningradi oblastis asuvad taktikalised tuumarelvad.

"Pole mingit saladust, et meie kõrval, Kaliningradi oblastis on selline relvastus olemas. Ja idapool meist samuti," ütles Jukneviciene.

Gottemoeller ei soostunud Vene taktikaliste tuumarelvade olemasolu Kaliningradi oblastis kinnitama.

Venemaa on alates 2008. aasta lõpust ähvardanud, et paigutab sinna oma Iskander-tüüpi raketid. Moskva lükkas mullu novembris tagasi USA ajakirjanduse väited, et viis 2010. aasta alguses Kaliningradi oblastisse lühimaarakette.

Venemaa teatas 2009. aasta novembris, et on Iskanderi paigutamise kavatsusest loobunud, sest USA president Barack Obama külmutas plaani paigutada Poolasse ja Tšehhisse USA raketitõrjesüsteemi osised. 2010. aasta veebruaris lubas Venemaa aga oma ähvardused täide viia, kui oli selgunud, et Obama administratsioonil on uued raketiplaanid.

Washingtoni sõnul on tõrjesüsteem suunatud selliste riikide nagu Iraan vastu, kuid Moskva peab neid ohuks oma julgeolekule.

Hiljuti ratifitseeritud USA-Vene tuumarelvastuse piiramise lepe ei puuduta taktikalisi tuumarelvi.