USA ametnike sõnul on see vastuolus Moskva alates 1991. aastast antud lubadustega tõmmata taktikalised tuumarelvad piiridelt tagasi ja vähendada nende arvu. USA on pikka aega väljendanud muret Venemaa taktikalist tuumarelvastust puudutava informatsiooni läbipaistmatuse üle. Arsenal arvatakse olevat mitu korda suurem kui USA oma, teatab Wall Street Journal.

Venemaa taktikaliste tuumarelvade piiridele paigutamine langeb ilmselt kokku USA ja NATO raketikilbirajatiste paigutamisega Venemaaga piirduvatesse riikidesse.

USA senati vabariiklased väidavad, et president Barack Obama poolt oli viga nõustuda Venemaaga alla kirjutama uut strateegilise relvastuse piiramise lepet START enne Moskva taktikaliste tuumarelvade küsimusega tegelemata. Uus START taktikalisi tuumarelvi ei puuduta. Need on väiksemad ja neid kasutatakse lahinguväljal.

Venemaa taktikaliste tuumarelvade paigutamine Ida-Euroopa ja Balti riikide piiride lähedusse on NATO Venemaaga piirnevad riigid muretsema pannud. Seda peetakse potentsiaalselt suuremaks ohuks kui pikamaa strateegilisi tuumarelvi. Neid on kergem peita ja samas ka varastada.

Leedu välisminister Audronius Ažubalis ütles, et tõstatas taktikaliste tuumarelvade küsimuse sel kuul kohtumisel USA riigisekretäri Hillary Clintoni ja kaitseministeeriumi ametnikega Washingtonis.

„Olles NATO liige, võidakse loomulikult öelda: „Ärge muretsege.” Aga kui te elate selles naabruskonnas, peate alati ettevaatlikumad olema,” ütles Ažubalis. Ta lisas, et USA ametnikud väljendasid muret, kuid ka nemad ei tea palju sellest, kus relvad asuvad ning tingimustest, milles neid hoitakse.

USA administratsiooni ametnikud teatasid, et USA ja Venemaa läbirääkijad kavatsevad pöörata oma tähelepanu taktikalistele tuumarelvade niipea, kui uus START jõustub. „Kui me START-i ei ratifitseeri, ei saa me ka taktikaliste tuumarelvade üle läbi rääkida,” ütles üks ametnik.

Lääne ametnike sõnul peab Venemaa oma vananevat taktikaliste tuumarelvade arsenali võimaluseks kompenseerida vähenevat tavarelvastuse võimekust ning kaitseks USA raketikilbi ja Hiina suureneva võimsuse eest.

USA ametnikud usuvad, et Venemaa liigutas oma taktikalisi tuumarelvi hiliskevadel. Mai lõpus paigutati samas Poolasse, Kaliningradi oblasti lähedale USA Patriot raketid, mille vastu Venemaa protesteeris.

Venemaa saadik NATO juures Dmitri Rogozin kordas sel kuul, et Venemaa ei vii oma taktikalisi tuumarelvi Uuralite taha enne, kui USA ei vii oma lahingurelvastust Euroopast välja.