Infoagentuuri Reuters teatel on 75 sõjalennuki F-35 müügitehingu väärtuseks hinnanguliselt 15,2 miljardit dollarit (165,37 miljardit krooni).

Tehing näeb ette 25 tava konfiguratsiooniga F-35 ostmist Iisraeli poolt ja võimalust osta veel 50 kiirendatud õhkutõusu ning vertikaalmaandumisega lennukit.

Pentagoni sõjalise koostöö agentuuri (DSCA) esindaja sõnul on see tehing Iisraeliga koostööd tegevate Ameerika Ühendriikide riiklike julgeolekuhuvide jaoks võtmetähendusega.

Ameerika Ühendriikide Kongressil on küll 30 päeva aega keelata hävituslennukite müüki, kuid agentuur märgib, et selliseid tehinguid jäetakse väga harva ära kuna neid kontrollitakse ja valmistatakse väga hoolikalt ette.

Kontsern Lockheed Martin märkis, et Iisraeli varustamine hävitajatega F-35 on üldse esimene kord kui Ameerika Ühendriigid müüvad seda lennukit välisriigile.

Viienda põlvkonna hävituslennuk F-35 töötati välja ühtse ründehävitaja (Joint Strike Fighter, JSF) programmi raames. Sellest võtab osa ka Iisrael. Esimesed lennukid peaksid juudiriiki saabuma 2013. aastal.